Najnovije

LITIJUM JE SAMO MASKA: „Zakršćene gore“ Jadra kriju jednu drugu rudu koju stranci žarko žele! (VIDEO)

Projekat litijuma je ukinut pre dve godine, i ne znam zašto sada neki pokušavaju, kao recimo Savo Manojlović, da se o njihovoj incijativi o zabrani iskopavanja raspravlja u Skupštini. Pa čekajte, valjda svi možemo da razumemo da je Skupština dvotrećinski SNS, a to znači dvotrećinski Rio Tinto. Šta oni imaju da raspravljaju?, upitala je Marija Alimpić iz Udruženja Zaštitimo Jadar i Rađevinu gostujući na kanalu Pravi odgovor.

Marija Alimpić (Fotop: Jutjub)

Emisija je počela podsećanjem na skandalozno-monstruoznu izjavu predsednika Aleksandra Vučića kada je izgovorio: „Mi nemamo pravo da uništavamo živote većeg broja ljudi nego što je to bilo predviđeno prvobitnim planovima.“

Ona je upitala šta znači izjava premijerke Ane Brnabić da je Rio Tinto vlasnik neke zemlje u Jadru i da ima neka prava.

- Oni su vlasnici manje od 200 hektara (oko 2 kvadratna kilometra, prim. aut.), a njihov prostorni odnosi se na 294 kvadratna kilometra. I to je zemlja čija je namena i dalje poljoprivredna i šumska, a ne građevinska, i to što je njihova zemlja, to znači da mogu tu da gaje kukuruz i druge kulture. A ovaj što je smatrao da je potrebno da se žrtvuje bilo čiji život zarad stranog profita i plaši nas nekakvim tužbama, a to je uradila i ministarka energetike Dubravka Đedović, treba da zna da je Vlada 20. januara 2022. godine ukinula taj prostorni plan i svu prateću dokumentaciju – iznela je Alimpićeva.

Ona se požalila da se njen glas nikada nije mogao čuti na nacionalnoj frekvenciji, a te frekvencije su bile otvorene za predstavnike Rio Tinta, odnosno njegove ćerke firme „Rio Sava“, kao i za predstavnike vlasti koji su zagovarali projekat litijuma.

- Predstavnici kompanije, Ministarstva energetike, Ana Brnabić, Aleksandar Vučić, oni su svi imali daleko veći pristup medijima sa nacionalnom frekvencijom, nego mi. Kad ste mene videli na RTS-u? Pa nikad. Nikad me nisu zvali. Kada ste me videli na nekom drugom mediju sa nacionalnom frekvencijom? Nikad. Videli smo predstavnike Rio Tinta. I novine poput politike su objavljivale njihove stavove i intervjue, a nama nisu dali priliku nijednom da demantujemo – istakla je.

Ona je iznela kakav sve biljni i životinjski svet buja na području Jadra i Rađevine, iznela je kako tona oraha košta više od tone litijuma, ali i opasnosti koje prete da se zatruju sve reke od Jadra do Dunava, pa sve do ušća u Crno More.

Ukazala je i koja kompanija stoji iza i Rio Tinta i kineskog Ziđina, koji kopa naše zlato i dobija ga besplatno. Međutim, prema njenim rečima, litijum čija cena na tržištu drastično pada usled lošeg kvaliteta litijumskih baterija, nije pravi cilj, već se u „zakršćenim gorama“ Jadra krije jedna druga strateška ruda koju bi strani kopači želeli da dobiju.

O čemu se radi, saznajte u emisiji na kanalu Pravi odgovor.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA