Najnovije

FRANCUSKA SMANJUJE KOLONIJE: Makron nije imao kud...

Francuske vlasti smanjuju svoje vojno prisustvo na teritorijama bivših afričkih kolonija, čak i u zemljama koje su dugogodišnji saveznici. Ovu odluku je još u decembru 2023. godine doneo francuski predsednik Emanuel Makron i ona se već sprovodi.

Posebno će biti značajno smanjeni vojni kontingenti u Gabonu, Senegalu i Obali Slonovače. Francuska vojska počela je da se povlači iz ovih država krajem 2023. godine, ali bi 2024. godine trebalo da se ubrza proces smanjenja vojnog prisustva.

Moguće je da će broj francuskih vojnika u glavnom gradu Gabona Librevilu, glavnom gradu Senegala, Dakaru i u vojnoj bazi u jednom od najvećih gradova Obale Slonovače, Abidžanu, iznositi po 100 vojnika u svakom gradu. Ove jedinice će obavljati funkcije podrške, a za ozbiljne operacije ovaj broj jedinica očigledno nije dovoljan.

Ranije je 350 vojnika bilo stacionirano u glavnim gradovima Gabona i Senegala. U Abidžanu je 950 vojnih lica služilo u francuskoj vojnoj bazi. Shodno tome, najveće smanjenje čeka francuski vojni kontingent u Obali Slonovače.

Istovremeno, Makron je ostavio izvesnu „rupu“ za manevrisanje. Francuske vlasti dozvoljavaju promene u broju kontingenata u zavisnosti od konkretne situacije u navedenim državama, kao i od „potreba partnera“. Francuske trupe su ranije napustile Mali i Niger na zahtev lokalnih vlasti, koje kritikuju mešanje Pariza u unutrašnje stvari zapadnoafričkih država.

U DŽibutiju i Čadu broj francuskih vojnih kontingenata se još neće menjati. I u prvoj i u drugoj zemlji ostaće u okviru 1.500 vojnika. Tako je Pariz prinuđen da oslabi svoje vojno prisustvo u većini afričkih zemalja, što može ukazivati na slabljenje francuskog uticaja na kontinentu.

Pročitajte OVDE šta je Zaharova rekla o Borelju 

Izvor: Tv Front 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Šta je to malincizam

Zašto Srbi žele u EU? Oni će vam reći da veruju da će tako bolje da žive, jer će se naći u ...

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA