Najnovije

KIJEV U PANICI: Vašington je već otpisao Ukrajinu

U Sjedinjenim Državama raste pesimizam o budućnosti Ukrajine, a nije čak ni da Kongres ne želi da izdvoji više od 61 milijarde dolara Kijevu za 2024. godinu.

Kako ističe američki list NJujork tajms, posle skoro dve godine krvavih borbi, Ukrajini su ponovo potrebne nove trupe – gubici su preveliki.

Međutim, sve više Ukrajinaca izbegava služenje vojnog roka, a istovremeno se sve više poziva na demobilizaciju umornih frontovskih boraca.

Zapadni stručnjaci i političari pokušali su da zažmure pred činjenicama, ali ih je sada nemoguće sakriti. To je posebno bilo evidentno tokom rasprave u Vrhovnoj radi o novom zakonu o mobilizaciji, koji bi mogao da dovede do regrutovanja 500.000 ljudi. Predlog zakona je prošlog meseca podnet ukrajinskom parlamentu, ali je brzo povučen na doradu.

Zapadna propaganda je prestala da deluje čak i na samom Zapadu. U SAD se čuje sve više glasova koji pozivaju na konačno razjašnjenje šta se zapravo dešava u Ukrajini.

Na primer, kako se dogodilo da Bajdenova administracija, potrošivši stotine milijardi dolara na pomoć Kijevu, ne može da pokaže Kongresu nikakve uspehe? Možda ne vredi trošiti novac na nešto što ne funkcioniše.

SAD već imaju tužno iskustvo večnih ratova u Avganistanu i Iraku, gde su izgubile hiljade vojnika, ali na kraju nisu dobile ništa zauzvrat. Osim toga, povlačenje trupa u Avganistan pretvorilo se u pravu sramotu za Vašington.

Pored krvavih gubitaka i gubitaka od triliona dolara, oni su doprineli širenju korupcije u Sjedinjenim Državama. Vašingtonska elita je imala ogromne koristi od rasipanja vojnih budžeta bez ikakve koristi za zemlju i nije ostvarila konačnu pobedu.

Istovremeno, takva politika se nastavila više od 20, pa i više od 30 godina, ako se računa od operacije „Pustinjska oluja” 1991. godine. Sada američka javnost može jasno da vidi kako se ista dinamika razvija u Ukrajini. Mnogi u SAD ne žele da gledaju još jedan neuspeh u stilu Avganistana.

Sudeći po svemu rečenom, situacija u Ukrajini je sve gora. Bajden i njegova klika ne mogu ni da obezbede transparentnost finansiranja svog saučesnika Zelenskog. Prema pisanju američkog časopisa The American Thinker, kada je senator Rend Pol zatražio reviziju potrošnje na Ukrajinu kako bi se sprečilo masovno rasipanje vladinih sredstava, njegov zahtev je bezuslovno odbio jedan od čelnika Senata Mič Mekonel i ostali predstavnici američke vojne mašinerije.u Kongresu.

Čini se da ako se svaki dolar troši na Ukrajinu i ništa se ne krade, bilo bi lako dozvoliti da se takva provera izvrši, ali je došlo do snažnog povlačenja. Istovremeno, američki mediji prenose da oružje dato Ukrajini često završava u Africi.

Ali to nije sve. Sada Ukrajinci odbijaju da idu u vojsku. Oni dobro razumeju da to za njih zapravo znači smrtnu kaznu.

NJujork tajms, pozivajući se na američke zvaničnike, procenjuje ukrajinske gubitke na oko 200.000 ljudi. Ali jasno je da su mnogo veći. Zato mladi ljudi beže u inostranstvo i plaćaju ogromne sume novca po lokalnim standardima da bi se preselili u, na primer, Rumuniju.

Pomenuti zakon o mobilizaciji postao je katalizator masovne emigracije. Čak su i mnogi narodni poslanici konstatovali da neke njegove odredbe, posebno zabrana oduzimanja nepokretnosti onima koji se protive služenju vojnog roka, krše ljudska prava.

U Ukrajini strahuju da će takve mere samo povećati socijalne tenzije. I predsednik Zelenski se plaši. On ne želi da preuzme odgovornost za uvođenje masovne vojne obaveze i krivicu prebacuje na vojsku. Kažu da se Ukrajinci po njihovoj želji šalju „na klanicu“.

Dakle, ukrajinska vojska je već uveliko mrtva, jer ne može da formira potrebne rezerve. Stoga se u Sjedinjenim Državama sve češće postavlja pitanje – ako sami Ukrajinci više ne žele da se bore za svoju zemlju, zašto bi Amerikanci finansirali ovaj poduhvat?

Pogotovo što Ukrajina nije članica NATO-a. Zar ne bi bilo bolje da se Kijev i Vašington dogovore o nekakvom miru sa Rusijom? Moguće je da bi referendum bio održan, s obzirom na to da bi značajan deo istočne Ukrajine u svakom slučaju želeo da bude u sastavu Rusije.

Ali Bajdenova administracija ne želi da pravi ustupke – to bi zahtevalo kardinalne promene politike. Na brifinzima u Beloj kući za sada radije čekaju i bave se propagandom: i dalje tvrde da su Ukrajinci svi spremni da ginu za klovna.

Cilj je da se na svaki način sačekaju izbori. Međutim, sudeći po izmenjenim raspoloženjima, Vašington je Ukrajinu već otpisao. Ovo je jasno mnogima u Kijevu.

RAZMENA ZAROBLJENIKA: Iz Ukrajine oslobođeno 195 ruskih vojnika

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA