Najnovije

STVARA SE NATO VOJNI KORIDOR OD ATLANTIKA DO BALTIKA: ''Vojni šengen'' stupa na snagu

Holandija, Nemačka i Poljska su potpisale deklaraciju o stvaranju koridora za kretanje trupa i vojne opreme, saopštila je holandska ministarka odbrane Kajsa Olongren na društvenoj mreži Iks.

Vojska (Foto: NATO)

"Potreban nam je "vojni Šengen" za brže i efikasnije kretanje vojske i opreme. To će učiniti Evropu jačom. Napravili smo važan korak: Poljska, Nemačka i Holandija potpisale su deklaraciju o stvaranju vojnog koridora“, piše u objavi.

Ideju o stvaranju „vojnog Šengena“ zastupali su bivši glavnokomandujući američke vojske u Evropi Ben Hodžis i načelnik Zajedničke logističke komande NATO-a Aleksander Solfrank.

Zvaničnik NATO-a je u novembru 2023. objasnio da je potreban režim u okviru kojeg trupe zemalja alijanse mogu slobodno da se kreću, pošto se sada suočavaju sa preprekama u vidu nacionalnih propisa.

On je dodao da je neophodno unapred "pripremiti teatar" potencijalnih vojnih dejstava u slučaju eventualne primene člana 5 povelje NATO-a o kolektivnoj odbrani.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je s tim u vezi istakao da Evropa ne želi da sluša zabrinutost Rusije i ignoriše princip nedeljive bezbednosti.

Snimke napada na Sankt Peterburg pogledajte OVDE.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA