Najnovije

MAĐARSKI GENERAL PREUZIMA KOMANDU U BiH: Smena u operaciji Altea

General-major mađarske vojske Laslo Štic preuzeo je ove godine komandu nad Operacijom Altea, mirovnom misijom Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Mađarska (Foto: NATO)

Štic je istakao da će vojska intervenisati u zemlji samo ukoliko policija ne bude mogla da osigura mir, kao i da je koren problema u Bosni i Hercegovini oružani sukob 1990-ih godina.

On je za mađarski kanal M1 izjavio da su se oružane snage te zemlje već dokazale u misiji KFOR-a na Kosovu 2021. godine, a da je ovo prvi put da će jedan mađarski general predvoditi EUFOR, prenosi "Hangari tudej".

"Krajnji cilj je da se srpski i hrvatski delovi integrišu, da mogu da sarađuju i budu spremni za ulazak u Evropsku uniju", zaključio je Laslo Stic.

Operacija Altea, zvanično poznata kao EUFOR (Snage Evropske unije u BiH) su međunarodne snage koje deluju pod nadležnošću Saveta Evrope.

Vojna operacija počela je 2. decembra 2004. godine, devet godina nakon rata u BiH, sa glavnim zadatkom mirovne misije u Bosni i Hercegovini.

Nakon odluke Političko-bezbednosnog komiteta Evropske unije, Mađarska je u januaru 2024. preuzela vođstvo nad misijom, navodi "Hangari tudej".

"Vojni rizik je sekundaran, misija EU će intervenisati samo ako policija BiH ne može da obezbedi mir. Ali situacija može da eskalira u bilo kom trenutku, kao što se desilo na Kosovu prošlog maja. Zato je važna međunarodna vojna sila, koja treba da bude nepristrasna i pouzdana, sa preventivnim sredstvima ako je potrebno", rekao je general Štic.

Izvor: Tanjug

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA