Najnovije

"VAŠINGTON POST" OTKRIO TAJNE PROCENE OBAVEŠTAJACA SAD: Izrael ne bi pobedio u ratu s Hezbolahom

Više američkih zvaničnika izjavilo je za "Vašington post" da se plaše da bi izraelski premijer Benjamin Netanijahu mogao napasti Hezbolah kako bi spasio svoju političku karijeru.

Američka Odbrambena obaveštajna agencija (DIA) zaključila je u tajnoj proceni da bi izraelskoj vojsci "biti teško da uspe" u ratu na dva fronta protiv Hamasa u Gazi i Hezbolaha u Libanu, objavio je "Vašington post".

Izraelske odbrambene snage (IDF) razmenjuju vatru sa militantima Hezbolaha od početka rata sa Hamasom u oktobru. Iako je razmena isprva bila ograničenog obima, raketni udar Hezbolaha na izraelsku obaveštajnu bazu u subotu kao odgovor na izraelsko ubistvo visokog lidera Hamasa u Bejrutu predstavljalo je značajnu eskalaciju.

Dok je izraelski premijer Benjamin Netanijahu obećao da će napraviti "fundamentalnu promenu" u bezbednosnoj situaciji duž libanske granice, američki zvaničnici su ga privatno upozorili da ne otvara drugi front, piše američki list.

"Ako bi tako bilo, nova tajna procena DIA pokazala je da će Izraelskim odbrambenim snagama biti teško da uspeju jer bi njihova vojna sredstva i resursi bili previše raštrkani, imajući u vidu sukob u Gazi", navodi "Volstrit džornal", pozivajući se na dva anonimna zvaničnika i poverljivi izveštaj DIA.

Izraelska vojska je manjeg obima u vreme mira, i oslanja se na rezerviste kako bi povećala svoje redove u vreme sukoba. IDF je pozvala oko 360.000 rezervista kada je počeo rat sa Hamasom, iako je visoki izraelski zvaničnik rekao Rojtersu prošle nedelje da će neotkriveni broj vojnika uskoro biti oslobođen dužnosti.

Sa druge strane, vođa Hezbolaha Hasan Nasralah tvrdio je u novembru da su militanti vezali oko trećine izraelskih trupa duž granice između Izraela i Libana, sprečavajući ih da budu razmeštene u Gazi.

On je dodao da obračuni Hezbolaha sa IDF izazivaju "stanje anksioznosti, iščekivanja, panike i straha među političkim i vojnim vođstvom neprijatelja".

Više američkih zvaničnika izjavilo je za "Vašington post" da se plaše da bi Netanijahu mogao napasti Hezbolah kako bi spasio svoju političku karijeru. Izraelski lider se suočio sa širokim protestima pre početka rata, a kasnije je kritikovan jer nije sprečio napad Hamasa 7. oktobra, u kojem je poginulo oko 1.200 Izraelaca.

"Sukob punih razmera između Izraela i Libana nadmašio bi krvoproliće u ratu između Izraela i Libana 2006. zbog znatno većeg arsenala dalekometnog i preciznog oružja Hezbolaha", navodi list, pozivajući se na zvaničnike koji su takođe upozorili da bi militantna grupa mogla da pokrene raketne napade na izraelska petrohemijska postrojenja i nuklearne reaktore.

Vašington takođe strahuje da bi takav sukob mogao da uvuče Iran – glavnog pobornika Hezbolaha – i na kraju SAD, rekli su izvori lista.

Američki državni sekretar Antoni Blinken doputovao je u Jordan u nedelju, uoči poseta Izraelu, Zapadnoj obali, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji i Egiptu.

"Stavljamo intenzivan fokus na sprečavanju širenja ovog sukoba", rekao je on pre sastanka sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim i ministrom inostranih poslova Ajmanom Safadijem.

Zapad šokiran: Rusi napali i uništili PVO sisteme – Kijev bez odbrane i „Patriota“

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA