Najnovije

BRITANSKI ANALITIČAR: Ukrajina će 2024. izgubiti još više teritorije

Ukrajina bi mogla da izgubi velike teritorije u roku od godinu dana i iz očaja će pokušati da uvuče NATO u otvoreni sukob sa Rusijom, rekao je Ijan Bremer, direktor analitičke agencije Evroazija grupa, u članku za britanski časopis Tajm.

„Ukrajina će ove godine zapravo biti podeljena na delove. NJeni teritorijalni gubici mogu biti trajni, pa čak i porasti“, smatra ekspert.

Bremer je primetio da je pad američke političke i materijalne podrške „težak udarac” za Ukrajinu. Po njegovom mišljenju, čak i izgledi za evropsku pomoć Kijevu ostavljaju mnogo da se požele.

Oštar pad materijalne podrške sa Zapada i očajan nedostatak ljudi u Oružanim snagama Ukrajine doveli su Ukrajinu u tešku situaciju, primetio je ekspert.

„Kijev će ove godine preuzeti velike vojne rizike, uključujući nove udare na rusku teritoriju, što će izazvati neviđenu rusku odmazdu i moglo bi da uvuče NATO u sukob“, strahuje Bremer.

Prethodno je britanski TV kanal Skaj njuz objavio prognozu o razvoju situacije u žarištima. U njemu je navedeno da bi Rusija mogla da krene u ofanzivu 2024. godine i da zauzme Odesu i celu crnomorsku obalu Ukrajine.

Prema pisanju publikacije, ruski predsednik Vladimir Putin je unapred dao signal o tome, nazivajući Odesu ruskim gradom.

Osim toga, ekspert je primetio da Oružane snage Ukrajine (AFU) osećaju nedostatak ljudstva, a smanjenje podrške Sjedinjenih Država je bio ozbiljan udarac za Kijev.

Ranije je ukrajinski politikolog, direktor Kijevskog instituta za globalne strategije Vadim Karasev rekao da Ukrajina nije sposobna da proizvodi oružje zbog ruskih udara.

Prema njegovim rečima, ruski napadi na ukrajinsku odbrambenu industriju dovešće do posebno strašnih posledica ako se zapadna pomoć zaustavi.

KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA SAD: Ne treba da šaljemo vojsku u Ukrajinu – i Kijev to ne želi

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA