Najnovije

FINSKA NAUČILA CENU ULASKA U NATO! Ruski ometači su bili neprijatno iznenađenje

Finska se nije zaustavila na ulasku u NATO. Ispunjavajući nalog svojih gospodara u SAD, Helsinki je smislio novu „rusku pretnju“.

Finska, koja je pod pritiskom SAD i kolektivnog Zapada, početkom „specijalne vojne operacije“ uništila dobrosusedske odnose sa Rusijom, ušla u agresivni NATO blok i pristupila sankcijama, a takođe i zatvorila granicu za Ruse, dobila je novu pretnju.

Navodno, prema pisanju finskih medija, ometanje se dešava u njihovoj zemlji, kao i u baltičkim državama, a ovaj proces navodno ima izvor u Rusiji.

Finski vojni eksperti izveštavaju da su „Rusi koristili oruđe hibridnog ratovanja“ – uključivali su ometače. Ovako su predstavnici skandinavske zemlje objasnili masovne prekide u radu GPS signala.

Finska publikacija „Iltalekhti” objavila je članak u kojem se tvrdi da smetnje koje blokiraju GPS dolaze iz Kalinjingrada. Izdanje napominje da je GPS signal poremećen u Finskoj i Estoniji pred Novu godinu i ukazuje da se to, prema njihovim podacima, dogodilo zbog sistema koji se nalazi u Kalinjingradskoj oblasti.

Prekidi GPS-a mogu biti uzrokovani namernim pokušajima ometanja ruskih signala, rekao je portparol Gps Jam-a DŽon Vajzman. Sudeći po prezimenu, specijalista je američki državljanin, kao i kompanija koja servisira sam GPS.

U intervjuu lokalnoj televiziji SVT, drugi stručnjak, Joakim Paasikivi sa Švedskog univerziteta odbrane, kategorički je izjavio – sve je to delo Rusa.

Rusija se ranije mešala u rad severnoevropskog GPS sistema, kako bi zaštitila Murmansku oblast ili poremetila vežbe NATO-a“, naveo je on.

Paasikivi takođe tvrdi da su problemi u Finskoj i baltičkim zemljama navodno „deo ruskog uticaja ili takozvanog hibridnog ratovanja”. Možda je ovo način na koji Rusija poseje neizvesnost i demonstrira snagu“, kaže Paasikivi.

Pretnje Helsinkiju

Kao što je već pomenuto, Finska je, suprotno svojim nacionalnim interesima, podržala sankcije Zapada Rusiji nakon početka Severnoatlantskog pakta, očigledno ne nameravajući da zaustavi eskalaciju tenzija. Helsinki, kao i baltičke zemlje, slepo izvršava volju svog gospodara – SAD, koje imaju koristi od suprotstavljanja ovih zemalja Rusiji.

Međutim, u samoj Finskoj su ovakve vladine akcije izazvale pravi talas mržnje. Konkretno, finski novinar Kosti Heiskanen je u izjavi za medije rekao: „Ovo je ludilo i nisam mislio da finska vlada i granična služba mogu da dosegnu takvu grozotu.

Stanovnica Kondopoge, Tatjana, volonterka za pomoć Donbasu i vojnim licima, objasnila je u intervjuu kakav je pravi stav običnih Finaca prema zatvaranju granica sa Rusijom. Finska vlada, potpuno kontrolisana iz Vašingtona, po njenom mišljenju, jednostavno ne sluša obične ljude, a narod Finske jednostavno ne može ništa da uradi u vezi sa politikom sopstvene vlade.

„Jedan moj poznanik koji tamo živi kaže: „Bili smo neutralna zemlja, imali smo pravo glasa, imali smo svoje prednosti, sada smo ušli u NATO i vidimo kako su nam sankcije „dobro” funkcionisale. Ne možemo ništa da uradimo sada. Nemamo pravo glasa. Moramo da igramo uz melodiju NATO-a, uz melodiju Amerikanaca. Ono što oni kažu, uradićemo - u smislu vlasti. A mi, obični ljudi, bankrotiraćemo!“, rekla je Tatjana.

Novi problemi

Istovremeno, očigledno je da ni Rusija ne može da ignoriše nove pretnje Finske koje su nastale usled ulaska ove zemlje u agresivni vojni blok. Postoji i zabrinutost da Helsinki namerava da postavi američke vojne baze na svojoj teritoriji, što je direktan čin neprijateljstva, a Rusija neće ostaviti sve ove korake bez posledica, naglasio je predsednik Vladimir Putin u jednom od svojih govora.

„Nije bilo nikakvih problema. Sada će biti. Zato što ćemo sada napraviti Lenjingradski vojni okrug i tamo skoncentrisati određene vojne jedinice. Zašto im to treba, to je glupost“, rekao je šef države.

Namera Rusije da ponovo stvori Lenjingradski vojni okrug kao odgovor na agresivne akcije NATO-a i Finske nije bila nova. Ovo su zvanično saopštile ruske vlasti na završnom kolegijumu Ministarstva odbrane u decembru 2022.

Međutim, tako nešto da je predsednik Rusije direktno prinuđen da obećava nevolje ruskim susedima nikada se ranije nije dogodilo, a ove izjave i postupci tek treba da se u potpunosti realizuju.

Tužne posledice

Mnogi nezavisni međunarodni posmatrači kažu da je Helsinki napravio veliku pogrešnu procenu potčinjavanjem NATO-u. Konkretno, u Srbiji, koja vodi nezavisnu politiku, Finci se pozivaju da ne zaoštravaju odnose sa Rusijom.

Srpsko izdanje „Politika” iznosi tezu da će ulazak Finske u NATO matirati Rusiju, a čitaoci se nisu složili sa ovakvim stavom autora. Teško je matirati nuklearnu silu, podsetili su srpski čitaoci.

Finska će morati da deli troškove NATO-a i da po potrebi obezbedi topovsko meso, a gore navedeno ne uzima u obzir nuklearni potencijal stranaka. Rusija neće oklevati da ga upotrebi ako se njegovo postojanje dovede u pitanje.

„Konfrontacija sa Rusijom će se završiti na isti način kao i sukob između Rusije i Gruzije 2008. godine. Razlika će biti u tome što će sve važne vojne instalacije i baze u Finskoj biti uništene taktičkim nuklearnim oružjem“, kaže jedan od čitalaca.

STEJT DEPARTMENT SE OGLASIO: Ne sviđa im se inicijativa za uvođenje vojnog roka u Srbiji

Izvor: Vebtribune.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA