Najnovije

HAOS U KIJEVU: Podignute nove optužnice protiv bivšeg vrha ukrajinskog Ministarstva odbrane

I ovaj put, optužnice su povezane sa finansijskim malverzacijama, a na tapetu su bivši zamenik ministra odbrane i drugi zvaničnici, čiji se identitet za sada ne objavljuje.

Državno tužilaštvo Ukrajine podiglo je nove optužbe protiv bivšeg zamenika ministra odbrane Ukrajine i dvojice drugih zvaničnika zbog finansijskih malverzacija u iznosu od 25 miliona dolara.

Smatra se da su malverzacije povezane sa kupovinom 50.000 novih pancira za potrebe vojske, koji, pritom, po svojim karakteristikama i kvalitetu nisu odgovarali zahtevima vojske i stoga nisu mogli biti iskorišćeni na frontu.

Kao rezultat, državi je učinjena šteta u iznosu od oko 25 miliona dolara, saopštilo je tužilaštvo.

Ime i prezime i drugi podaci optuženih nisu objavljeni, a TASS prenosi da se dvojica njih već nalaze u pritvoru. 

Optuženima preti zatvor od 15 godina, budući da se terete za proneveru imovine i za to da su stvarali prepreke za normalno funkcionisanje Oružanih snaga Ukrajine. 

Podsetimo, u Ukrajini je prošle godine izbio je niz korupcionaških skandala zbog toga što su različiti zvaničnici iz Ministarstva odbrane Ukrajine kupovali namirnice ili opremu po ceni i do dva ili tri puta većoj od tržišne. Zbog jednog od takvih skandala smenjen je i bivši zamenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov, zajedno sa drugim saradnicima. 

U septembru, zbog korupcije je smenjen i tadašnji ministar odbrane Aleksej Reznikov, a novi ministar Rustem Umerov proglasio je borbu sa korupcijom jednim od glavnih prioriteta. 

U istom periodu smenjeno je i šest zamenika ministra odbrane. 

Ukrajina, koja, inače, važi za jednu od najkorumpiranijih zemalja Evrope, počela je da razotkriva malverzacije sa novcem zbog pritiska Zapada. Naime, zapadni saveznici Kijeva zahtevaju veću transparentnost oko toga kuda ide njihov novac, budući da Ukrajina neprestano traži još, dok u isto vreme ne postiže značajne rezultate na frontu.

Borba sa korupcijom i finansijskim malverzacijama danas je jedan od glavnih uslova Zapada za nastavak podrške Ukrajini.

Zbog toga, Kijev od prošle godine "ratuje" i na tom frontu, dok se u isto vreme, osim u zoni SVO, bori sa unutrašnjim strujama koje vode bitku za prevlast u državi.

NEMA SUPROTSTAVLJANJA RUSIJI! Poljski general predviđa Ukrajini najgori scenario

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA