Najnovije

SKANDALOZNA TVRDNJA EU: Proslava Dana Republike Srpske nezakonita

Stano je napomenuo kako EU dosledno poziva sve političke aktere u zemlji da se uzdrže od provokativne retorike ili delovanja.

Proslava dana Republike Srpske 9. januara za Evropsku uniju je nezakonita, kako je već ranije presudio Ustavni sud Bosne i Hercegovine, poručili su iz Brisela.

Ustavni sud BiH je u dva navrata odlučio da obeležavanje 9. januara kao Dana RS nije u skladu sa Ustavom države BiH, podsetio je u izjavi portparol EU Peter Stano.

"Mogu samo da ponovim da Evropska unija naglašava potrebu da svi akteri u BiH poštuju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak, uključujući i odluke Ustavnog suda. I kao što smo rekli, svaka akcija koja je protivna ovim principima dovešće do ozbiljnih posledica", poručio je Stano.

On je napomenuo kako EU dosledno poziva sve političke aktere u zemlji da se uzdrže od provokativne retorike ili delovanja, posebno onih u RS koji dovode u pitanje suverenitet, teritorijalni integritet i jedinstvo zemlje.

Radio slobodna Evropa podseća da se u Republici Srpskoj, organizuje i ove godine proslavu Dana RS 9. januara. Ustavni sud BiH svojom presudom od ranije nije osporio pravo na obeležavanje dana Republike Srpske, ali je utvrdio da praznik ne može biti obeležavan 9. januara, piše RSE.

U donošenju deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata.

Na proslavi 9. januara u Banjaluci je i delegacija iz Srbije, među njima ministar odbrane Miloš Vučević i predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić. Takođe je prisutan i poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije.

Dan RS čestitali su i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Komentarišući učešće delegacije Srbije na proslavi, Stano je podsetio kako su regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi veoma važni principi, kako za EU, tako i za zemlje koje žele da pristupe Uniji.

"Postupke, izjave ili gestove koji negativno utiču na dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju, te doprinose političkim podelama, treba izbegavati. I po tom pitanju smo bili vrlo jasni. I očekujemo da međunarodni partneri, uključujući i Srbiju, budu podjednako posvećeni perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene i suverene zemlje, čiji se teritorijalni integritet, suverenitet i jedinstvo ne dovode u pitanje", poručio je Peter Stano.

"Prema Krivičnom zakonu BiH, nepoštovanje presuda Ustavnog suda BiH predstavlja krivično delo. I ovo je stvar zakona, a ne nečijeg mišljenja", saopštila je 9. januara američka ambasada u Bosni i Hercegovini.

DODIK ODGOVORIO MARFIJU I AMBASADI SAD: Niste dobrodošli u Republiku Srpsku

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA