Najnovije

KORUPCIJA NA VISOKOM NIVOU: Ukrajinski ministar energetike na udaru kritika

Kritičari kažu da su decentralizovane stanice jeftinije i manje ranjive od vladinih preferencija za velike nuklearne reaktore.

Uoči treće i najteže zime u Ukrajini od početka Specijalne vojne operacije, sve je više kritika na račun vlasti zbog sporog odgovora na ruske napade na energetsku mrežu i prioriteta Kijeva u obnovi infrastrukture.

Ministar energetike German Galuščenko našao se tako na udaru kritika zbog odlaganja decentralizacije proizvodnje električne energije za dve godine kako bi bila manje ranjiva na ruske napade.

Ministarstvo energetike je tek ovog leta počelo da preduzima korake ka izgradnji manjih elektrana, a vlada je najavila jeftine kredite za privlačenje investitora u ove projekte.

Ali kritičari kažu da je sa tim akcijama trebalo da se krene 2022. ubrzo po početku SVO i da bi do sada stotine manjih gasnih stanica ili projekata obnovljive energije moglo da bude izgrađeno u tom periodu.

"Ministarstvo energetike nije zainteresovano za decentralizaciju. Umesto toga, oni su zainteresovani za centralizaciju, oni žele što veći deo energetskog sektora, posebno proizvodnje, pod svojim državnim kompanijama", rekao je za "Fajnenšel tajms" neimenovani energetski zvaničnik.

Galuščenko je, kažu stručnjaci i zvaničnici, lično lobirao za izgradnju velikih i skupih nuklearnih reaktora, čija izgradnja traje između sedam i deset godina. Pre nego što je postao ministar 2021. godine, Galuščenko je bio potpredsednik državne nuklearne kompanije "Energoatom".

VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO: Izraelci ušli u Liban, napadnut i Damask, osveta stigla u – Bagdadu!

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA