Najnovije

LIBAN POSTAJE NOVA GAZA: Stvaranje „Velikog Izraela“ i mogući početak trećeg svetskog rata

Posle izraelske invazije Liban, bez dileme, de fakto postaje nova Gaza, jer, koliko god Hezbolah bio ozbiljniji od Hamasa, ne može se suprotstaviti ovakvom Izraelu koji ima i obučenu vojsku, tenkove, artiljeriju i avijaciju, kaže za Sputnjik ekonomista dr Bojan Dimitrijević.

Hezbolah sa druge strane uopšte nema protivvazdušnu odbranu, mada gledano iz vojnog ugla, Izrael nije dobro prošao u Libanu 2006. godine u borbama protiv Hezbolaha, podseća Dimitrijević.

Invazija na Liban – početak trećeg svetskog rata?

Ostaje otvoreno veliko pitanje kako će se ponašati Iran, odnosno da li je Izrael prešao granicu posle koje Iran mora da interveniše, i šta sve posle toga može da se zakuva na Bliskom istoku, dodaje Dimitrijević.

„Neposredni cilj Izraela je stvaranje kopnene zone bezbednosti da bi se teže ispaljivali projektili na sam Izrael, i iz tog ugla gledano, ovo je verovatno operacija ograničenog karaktera. Međutim, kao što se vidi, Izrael napada pet zemalja – Palestinu u Gazi, Liban, Siriju, Jemen, pa i Iran. Ukoliko bi Iran odgovorio ne isključujem mogućnost da neki stvarni, duboki kreatori ovog rata žele da uvuku Iran u sukob, pa onda Sjedinjene Američke Države, pa onda i Rusiju i Kinu, što u tom slučaju može da vodi konačnom uobličavanju trećeg svetskog rata.“
Očigledno je neko procenio da bi po svaku cenu trebalo uvući Rusiju u borbu na dva fronta, ali i Kinu da uvuku u rat i tako bismo imali treći svetski rat u kome Zapad računa da će iscrpeti Rusiju i Kinu i izaći kao pobednik, dodaje Dimitrijević.
Jer, stvarni gospodari ovog rata su ili daleko iza Atlantika ili na britanskim ostrvima i oni smatraju da se taj rat neće voditi na njihovoj teritoriji, ističe Dimitrijević.

Ideja tzv. Velikog Izraela

Prema Dimitrijeviću, postoji ideja tzv. Velikog Izraela koji bi se prostirao između dve reke – Nila i Eufrata, ali je tako zamišljen taj Veliki Izrael neostvariv.

„Arapsko proleće je po nekima bilo pokušaj da se zapravo kontrolišu svi ti režimi i da na taj način Izrael ostvari sve svoje ciljeve. Ali neki Veliki Izrael koji bi uključivao delove Jordana i Libana, možda i Sinaj i delove Sirije koje već kontrolišu, svakako postoji u glavama izraelskih vojnih stratega i političara, da bi, barem iz njihovog ugla, oni osigurali veću bezbednost od tih suseda koji su prema njima manje ili više neprijateljski raspoloženi“.
Dimitrijević se poziva na jednog izraelskog analitičara koji delove Jordana i Libana naziva Velikim Izraelom, uz napomenu da su moguća dva Velika Izraela.

Jedan u kome bi ravnopravno živeli Palestinci i Izraelci, i drugi Veliki Izrael u kome bi svi drugi narodi bili počišćeni u jednoj vrsti genocida poput onog kog sada sprovodi Netenjahuova vlada, objašnjava Dimitrijević.

Da li će stati Izrael?

„Mislim da je cilj, formalno, osiguranje kopnene zone bezbednosti. Međutim ako se Izraelu bude dozvolilo, on će verovatno ići i dalje a za sada ne vidim ko mu se može suprotstaviti. Iran iz nekih svojih razloga očigledno ne želi da uđe u rat, možda bar dok traju američki izbori. S druge strane Turska je jaka samo na rečima, a arapske zemlje počev od Egipta, Jordana, Saudijske Arabije, Iraka, Emirata ne smeju ni da pisnu. Tako da nije isključeno ni da je počela realizacija tog cilja. A nije isključeno ni da su ovo kulise nekog novog velikog rata koji bi bio zastrašujući za čitav svet“, zaključio je Dimitrijević.

Izraelska vojska počela je ograničene kopnene operacije u južnom Libanu protiv Hezbolaha. Izraelska vojska saopštila je da se vode intenzivne borbe i da je libansko stanovništvo upozoreno da ne putuje na jug.

Sa druge strane, Hezbolah navodi da gađa izraelske trupe na severu Izraela, a Huti položaje Izraelske vojske u Tel Avivu i Eilatu.
Izraelska vojska jutros je saopštio da je upad počeo sinoć i da je cilj bio infrastruktura Hezbolaha u brojnim libanskim selima duž granice koja su predstavljala pretnju izraelskim gradovima. Kopnenim trupama pomoć su pružale vazdušne i artiljerijske snage, saopštila je vojska, dodajući da je operacija zasnovana na planovima koje su izradili Generalštab i severna komanda Izraelske vojske.

UN POTVRDILE: Ukrajinska vojska muči ruske ratne zarobljenike

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA