Najnovije

PUCAJU SISTEMI U KIJEVU! Velike čistke na sve strane

Rekonstrukcija resora ima za cilj da suzbije neželjeni "spoljašnji i unutrašnji uticaj", rekao je Rustem Umerov

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov otpustio je četiri svoja zamenika, navodeći kao razlog neprihvatljive "pokušaje ostvarivanja uticaja" na njegov resor.

Do "čistke" Ministarstva odbrane Ukrajine dolazi usled pisanja medija da bi i Umerov lično mogao ostati bez posla, zbog navodnog sukoba s uticajnim šefom kabineta Vladimira Zelenskog, Andreja Jermaka.

Objašnjavajući smenu svojih zamenika, Umerov je rekao da njegov resor "zatvoreni perimetar" koji mora funkcionisati bez spoljnog mešanja. Četvorica otpuštenih zvaničnika su Stanislav Gajder, Aleksandar Sergej, Jurij DŽigir i LJudmila Daragan.

Gajder je doveden na poziciju prošlog oktobra i nadgledao je pitanja institucionalnog razvoja u ministarstvu. Ranije je služio u nacionalnoj agenciji za borbu protiv korupcije, a sada će preći na poziciju u šefa Umerovljevog kabineta.

Sergej je po obrazovanju vojni inženjer, koji je od jula specijalista za logistiku u Ministarstvu odbrane. DŽigir je ranije radio u Ministarstvu finansija i imenovan je za zamenika ministra odbrane u septembru 2023, kada je Umerov došao na mesto Alekseja Reznikova.

Daragan je bila zamenica Umerova kada je on bio na čelu ukrajinske Agencije za državnu imovinu, a prešla je u Ministarstvo odbrane sa zajedno sa njim.

Pored kadrovskih promena, Umerov je najavio reforme u državnoj kompaniji odgovornoj za međunarodnu trgovinu oružjem i odeljenjima ministarstva za logistiku i nabavku.

Spekulacije o rastućim tenzijama između Jermaka i visokih vojnih zvaničnika, uključujući Umerova i šefa ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirila Budanova, pojavile podstaknute su prošlonedeljnim otpuštanjem dvojice Budanovljevih zamenika, što je Umerov navodno naredio bez konsultacija sa Budanovim. Izvori na koje se pozivaju novinski mediji tvrde da bi Umerov mogao da zadrži svoj posao ako žrtvuje neke od svojih zamenika.

Reznikov je podneo ostavku na mesto ukrajinskog ministra odbrane nakon debakla ukrajinske letnje "kontraofanzive" prošle godine. NJegovom odlasku takođe je prethodio niz korupcionaških skandala u ministarstvu.

Vladimir Zelenski je prošle nedelje otputovao u SAD da promoviše svoj "plan pobede" protiv Rusije. Predlog je navodno ostavio američko rukovodstvo ravnodušnim, bez najavljenih velikih promena politike.

VELIKI SKANDAL: Subotički poljoprivrednici pozvani na razgovor u BIA

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA