Najnovije

Crna Gora raskida sporazum sa SAD o izuzeću američkih državljana pred MKS-om

Raskidanje sporazuma bilo je neophodno za zatvaranje Poglavlja 31 – Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika u pregovorima sa Evropskom unijom.

Vlada Crne Gore saopštila je danas da je Ministarstvo spoljnih poslova 27. septembra verbalnom notom obavestilo Vašington da raskida Bilateralni sporazum sa Sjedinjenim Državama o izuzeću državljana SAD iz nadležnosti Međunarodnog krivičnog suda.

Navodi se i da je 1. oktobra, Misija Crne Gore pri EU dostavila Evropskoj komisiji (EK) kopiju verbalne note, kako je ranije dogovoreno.

"Crna Gora kao potpisnica Rimskog statuta o uspostavljanju Međunarodnog krivičnog suda (MKS), u potpunosti usklađuje svoju poziciju s Odlukom Saveta...i Vodećim principima EU u vezi sa sporazumima zemalja potpisnica Rimskog statuta MKS i Sjedinjenih Američkih Država u vezi s uslovima za izručivanje lica Sudu, kojim se dopunjuju Zaključci Saveta o Međunarodnom krivičnom sudu od 30. septembra 2002. godine", navodi se u Informaciji o preduzetim koracima ka zatvaranju Poglavlja 31 – Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika u pregovorima sa EU.

U saopštenju se podseća da je Crna gora članica Rimskog statuta Međunarodnog krivičnog suda od 2001. godine i da je država potpisnica Sporazuma o privilegijama i imunitetima Međunarodnog krivičnog suda.

Bilateralni sporazum sa SAD o izuzeću američkih državljana iz nadležnosti MKS zaključen je razmenom verbalnih nota između Ministarstva spoljnih poslova CG i Ambasade SAD u Podgorici, a stupio je na snagu 19. aprila 2007.

U vezi sa ovim bilateralnim sporazumom o imunitetu, u cilju usaglašavanja sa smernicama Evropske unije u vezi sa ovim pitanjem, Ministarstvo spoljnih poslova je preduzelo diplomatske aktivnosti u cilju raskida ovog sporazuma na osnovu modela predviđenog bilateralnim sporazumom koji je prihvatljiv za obe strane: ugovor se raskida obaveštavanjem druge strane o nameri raskida putem verbalne note, a raskid stupa na snagu godinu dana nakon navedenog obaveštenja, stoji, između ostalog, u saopštenju Vlade dostavljenom medijima.

UDARI NA RUSKU TERITORIJU: Englezi saopštili Zelenskom šta se dešava

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA