Najnovije

NEMAČKA DAJE VETAR U LEĐA PRIŠTINI: Sad može u Savet Evrope i bez ZSO

Nemačka Prištini daje vetar u leđa time što joj „obećava“ članstvo u Savetu Evrope i bez formiranja ZSO, čime obesmišljava ionako polumrtav dijalog Beograda i Prištine, ocena je sagovornika Sputnjika.

Ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode izjavio je da nije potrebno da Priština formira Zajednicu srpskih opština (ZSO), već da je za prijem u članstvo u Savetu Evrope dovoljno samo slanje nacrta statuta ZSO na razmatranje Ustavnom sudu Kosova.

Nije iznenađenje

Dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije podseća da je prethodni prijem Kosova u Savet Evrope sprečila Francuska upravo zbog činjenice da nije formirana ZSO, i da takav stav Prištine utiče na proces dijaloga u Briselu, koji je, prema njegovim rečima, ionako polumrtav.

„Rekao bih da se pregovori na ovaj način dodatno obesmišljavaju nadalje, iako su već obesmišljeni. Jer, rezultat tih pregovora su sporazumi koje Priština ne shvata ozbiljno i koje ne poštuje, iako iza njih stoji Evropska unija kao garant. Neformiranje ZSO je samo jedna od stavki koje Priština nije ispunila, a da ne pominjemo teror koji Priština vrši nad Srbima na KiM i ukidanje svega onoga što ima naznake srpske državnosti na KiM“, konstatuje Lukić.

Ni politikologa sa Kosova i Metohije Aleksandra Gudžića nije iznenadila izjava nemačkog ambasadora u Prištini.
Nemačka žuri zbog Amerike

„Lično, meni je Nemačka razumljiva, jer to je država koja je pokrovitelj kosovske državnosti i koja se za to otvoreno zalagala od samog početka. Praksa nas je naučila da su i međunarodna zajednica, i kosovska strana decenijama unazad postali majstori za kršenje svih preuzetih obaveza i sporazuma kada su u pitanju Srbi i njihov položaj na KiM,“ kaže naš sagovornik.

Gudžić podseća da od 1999. godine imamo niz prekršenih međunarodnih dogovora i sporazuma od strane Prištine, na šta međunarodna zajednica postojano ćuti.

„Ovu izjavu nemačkog ambasadora u Prištini treba posmatrati samo u kontekstu nastavka politike podržavanja i tolerisanja kosovskoj strani da krši preuzete obaveze i dogovore,“ ističe Gudžić.

Lukić napominje da Nemačka ima samo jedan cilj, a to je da pomogne Prištini i to što je moguće pre, posebno pre završetka izbora u Americi.

„Lako je moguće da se urade neke stvari koje neće biti moguće vratiti unazad ni ako pobedi Donald Tramp, i ukoliko njegova politika prema KiM bude drugačija. Inače, nemačka politika prema Srbiji, a samim tim i prema Kosovu i Metohiji je očigledna i jasna. O tome dosta govori i ovaj „posao“ oko Cefte i prometa naše robe prema KiM. Kosovo je sada u Cefti zastupljeno samo sa zvezdicom bez Unmika, što su sve delići kojima se zaokružuje takozvana nezavisnost Kosova,“ napominje Lukić.

Formiranje ZSO postala igrarija

Povodom Rodeove izjave oglasio se i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i rekao da je „neverovatno da iko u političkoj i diplomatskoj zajednici u EU uopšte razmatra prijem Prištine u Savet Evrope, u trenutku kada režim Aljbina Kurtija sprovodi ekstenzivno pravno, političko i fizičko nasilje nad Srbima na KiM".

On je dodao da imperativ poštovanja ljudskih prava i preuzetih obaveza mora biti snažniji od svakog jednokratnog političkog interesa, jer u suprotnom Evropa, relativizujući i prenebregavajući položaj srpskog naroda na AP Kosovu i Metohiji, negira samu sebe.

„Ukoliko Rode misli da ukida tekovine dijaloga i nagrađuje Prištinu za šarenu lažu, neka to jasno kaže", dodao je Petković.

Priština je podnela zahtev za članstvo u Savet Evrope 2022. godine, a on nije razmatran u maju ove godine, jer su tada Nemačka, a posebno Francuska i Italija uslovile tzv. Kosovo da krene ka formiranju Zajednice srpskih opština.

Crna Gora raskida sporazum sa SAD o izuzeću američkih državljana pred MKS-om

Izvor: Sputnik.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA