Najnovije

Orban: EU želi svoje ljude u Mađarskoj, ali građani će se usprotiviti tome

Rukovodstvo Evropske komisije i Evropske narodne partije želelo bi da svrgne mađarsku Vladu i imenuje svoje ljude, koji bi ispunjavali sve zahteve Brisela što bi označilo kraj suverene politike Mađarske, izjavio je premijer zemlje Viktor Orban.

„Šefica Evropske komisije gospođa Ursula fon der Lajen i predsednik Evropske narodne partije gospodin Manfred Veber izjavili su da bi želeli da smene mađarsku Vladu. Rekli su da im je potrebna drugačija Vlada“, istakao je Orban za radio „Košut“.

Mađarski premijer je naglasio da je „odavno smatrao da oni tako misle, jer za to ne moraš biti dobitnik Nobelove nagrade“, ali takve otvorene izjave su „bez presedana po besramnosti“.

Prema njegovim rečima, Brisel bi želeo da vidi na čelu Mađarske savez sačinjen od „socijalista i predstavnika Narodne partije“, a u sredu je na sednici „Fon Der Lajen blagoslovila ovu bračnu zajednicu, dok je Veber bio svedok“.

„Dve strane su stavile do znanja da su spremne da ispune ono što traži Brisel. To podrazumeva četiri važne stvari: uvući ćemo se u rat u Ukrajini, isporučivaćemo oružje i davati novac iz mađarskog budžeta, pustiti migrante da uđu u zemlju, ukinuti zakon o podršci porodici i deci i postaćemo deo ekonomskog hladnog rata. Ovaj sporazum se odigrao pred našim očima. To bi označilo kraj suverene mađarske politike, naša Vlada će biti briselska, izgledaćemo kao one dame i gospoda koje smo tamo videli“, primetio je Orban.

Mađarski premijer je još podvukao da će se građani zemlje usprotiviti „planu Brisela da u Budimpeštu pošalje svoje ljude“ i neće biti samo pasivni posmatrači.

Prethodno, Orban je predstavio poslanicima u evropskom parlamentu u Strazburu program mađarske Vlade u EU. NJegov govor izazvao je oštru kritiku članova EP, posebno šefice EK Ursule fon der Lajen, koja je izjavila da će Orbana na sledećim izborima pobediti parija „Tisa“, koja je deo njegove frakcije, a pod rukovodstvom novog mađarskog opozicionara Petera Mađara.

Ranije je Orban izjavio da se Brisel prema zemljama učesnicima EU ponaša kao prema provincijama, govoreći im kako da žive. Kako je istakao, rukovodstvo Unije treba da poštuje suverenitet evropskih naroda.

NEMAČKA DAJE VETAR U LEĐA PRIŠTINI: Sad može u Savet Evrope i bez ZSO

Izvor: Sputnik.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA