Najnovije

"POLITIKO" ZAKLJUČUJE: Odnosi NATO i Rusije dostigli dno - potrebna nova strategija

Ministri odbrane NATO-a sastaće se sledeće sedmice i početi da preispituju decenijama staru politiku alijanse prema Rusiji kao odgovor na pretnju koju predstavlja Kremlj, prenosi Politiko.
Dugme i rešeno...

Dugme i rešeno...

Kako ocenjuje, odnosi između NATO-a i Rusije dostigli su dno nakon izbijanja rata punih razmera u Ukrajini. NATO je Rusiju nazvao "najznačajnijom i najdirektnijom pretnjom bezbednosti saveznika". Kremlj tvrdi da širenje NATO-a na istok predstavlja egzistencijalnu pretnju.

Međutim, uprkos promeni tona, NATO i dalje zadržava Osnivački akt sa Rusijom. To je dokument potpisan 1997. godine, šest godina nakon raspada Sovjetskog Saveza, u kojem se navodi zajednički cilj "izgradnja stabilne, mirne i nepodeljene Evrope".

"Zemlje NATO-a sada pokušavaju da`ocrtaju različite elemente strategije prema Rusiji i unaprede debate unutar alijanse koje nas vode do tema kao što je budućnost Osnivačkog akta NATO-Rusija... Vreme je da se razvije nova strategija u smislu specifičnih pozicija saveznika", izjavio je visoki zvaničnik američke vlade.

Pročitajte OVDE o borbama kod Olgovke

Izvor: RTS

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA