Najnovije

VULIN ZA "BERLINER CAJTUNG": Lično sam evroskeptik, kao i najmanje 30 odsto Nemaca!

Srbija je krenula evropskim putem. To je većinsko mišljenje srpske politike. Međutim, i u Nemačkoj se većinsko mišljenje političara često razlikuje od mišljenja građana. Lično sam evroskeptik, baš kao i najmanje 30 odsto Nemaca, kao i nekoliko miliona građana EU koji smatraju da Evropska unija ne bi trebalo da bude skup teritorija, nego zajednica slobodnih nacija, izjavio je potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin u intervjuu za "Berliner cajtung" uoči samita koji će se održati na desetogodišnjicu prve konferencije o Zapadnom Balkanu u Berlinu.
Vulin - prilikom sastanka sa Putinom u Rusiji

Vulin - prilikom sastanka sa Putinom u Rusiji

Istakao je da EU ima problem sa vlastitim kredibilitetom kao i da nije bio toliki evroskeptik kao danas.

"Kad sam počeo da vodim tehničke pregovore sa EU i kad sam upoznao EU iznutra postao sam evrospkeptik. Tamošnje vodeće ličnosti nisu iskrene. Nemaju iskren stav kada je u pitanju pristupanje. Mi jedanaest godina čekamo da EU ispuni svoje obećanje, sprovede Briselski sporazum i formira Zajednicu srpskih opština. Godinama unazad sam sa predstavnicima EU pregovarao o poglavlju 35. Najpre su govorili da ono sadrži samo spisak prethodno preuzetih obaveza. A potom to poglavlje dobija nekakav vlastiti život i svaka od zemalja članica EU može u njega da dopisuje svoje uslove", rekao je Vulin.

Recite nam jednostavno: Mi vas ne želimo. Zašto nam stalno postavljate uslove koje mi ne možemo da ispunimo, poručio je potpredsednik vlade i dodao da Srbija EU smatra svojim partnerom, "ali nismo sasvim sigurni da EU i nas smatra svojim partnerom".

"Predsednik Putin nam nikada nije rekao da će Rusija prekinuti odnose sa Srbijom ukoliko bismo pristupili EU ili ako vodimo pregovore o pristupanju. Pregovarači iz EU nam govore: Ako ne prekinete odnose sa Rusijom, nećete ući u EU. Dakle, da li smo partneri ili nismo? Zar nemamo i mi pravo na vlastite interese", upitao je on.

Na pitanje da li može da zamisli pristupanje EU pod uslovom da Srbija prizna tzv. Kosovo, potpredsednik Vulin je naglasio da je priznavanje "Kosova" za Srbiju potpuno neprihvatljivo.

"To je srpska teritorija koja nam je oteta. Ne može sada da se kaže: Najvažnije je da se Srbi koji tamo žive pacifikuju i da im se daju nekakva prava. Evropa ne žali ni novac ni druga sredstva da bi ponovo uspostavila granice Ukrajine. Zbog čega to ne važi kada je u pitanju Srbija? Da li je potrebno da Vas podsećam da su Evropa i NATO svojevremeno garantovali opstanak Savezne Republike Jugoslavije? A onda je najednom formiran savez Srbije i Crne Gore. A onda je i taj savez prestao da postoji. Zašto se uvek sve radi na štetu Srbije", rekao je Vulin.

Podsetio je da pet država članica EU nisu priznale "Kosovo". "Dakle, ko postavlja uslove? Najveće zemlje EU? Briselska administracija? EU i Brisel se ponašaju kao da je Kosovo nezavisna država. A ipak niko nije nedvosmisleno izjavio: Morate da priznate 'Kosovo'. Onda bi trebalo i da budu tako pošteni da to i eksplicitno formulišu. Nakon toga ćemo videti šta nam je dalje činiti."

Vulin je rekao i da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić zalaže za samostalnu srpsku spoljnu politiku. "Naša je odluka da budemo vojno neutralni i da sami donosimo odluku o tome ko su naši prijatelji", rekao je o dodao: "Vodimo realnu politiku." 

Upitan da li bi pristupanje BRIKS-u moglo da bude opcija za Srbiju potpredsednik Vulin je rekao da će Srbija biti prisutna u Kazanju i da bi bilo neodgovorno kada ne bismo ispitali sve mogućnosti, pa i članstvo u BRIKS‑u. "Ako je BRIKS atraktivan i za druge zemlje, na primer za Emirate ili za Saudijsku Arabiju ili za Tursku, zašto bi to trebalo da bude drugačije u slučaju Srbije? Ne postoji nikakva sumnja da je BRIKS postao realna alternativa Evropskoj uniji."

Pročitajte OVDE redovni dnevni izveštaj MO RF o stanju u Ukrajini

Izvor: RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA