Najnovije

Novi naslovi u Čarobnoj knjizi!

Čarobna knjiga nam je pripremila sjajne naslove za oktobar. Sajam knjiga je sve bliži a to je prilika da se počastite novim naslovima.

Foto: Čarobna knjiga


Domaća književnost:

Između trudova – Vladimir Kopicl

Pet novela u ovoj zbirci Vladimira Kopicla ispripovedano je autentičnim, prepoznatljivim glasom naratora koji svet posmatra vrlo pronicljivo, satirično i humoristično. A taj svet predstavlja našu stvarnost, kojom često nismo zadovoljni i koja nas često pritiska, što, naravno, ne znači da se njome, takvom kakva je, ne vredi poigrati. Tako da će čitalac u ovim pričama naići na urimovanu NATO agresiju, na pse koji rasuđuju razložnije nego ljudi, na zanimljive ljubavne višeuglove i komšijske babe koje rade za obaveštajnu službu. I još mnogo toga, nekad šaljivog, nekad tragičnog.

Fantastika:

Murtag – Kristofer Paolini

Murtag je dugoočekivani povratak u svet Eragona, jednog od najvoljenijih serijala epske fantastike iz pera jednog od najmlađih bestseler pisca svih vremena - Paolini je prvi roman u serijalu napisao sa samo 16 godina, a knjiga je potom provela više od dve godine na prestižnoj NJujork tajmsovoj bestseler listi. Murtag prati Eragonovog polubrata koji, prognan zbog svojih zločina, mora da pronađe svoje mesto u svetu kome preti nova opasnost.

Elrik od Melnibonea 4 – Majkl Murkok

Elrik od Melnibonea još je jedan od serijala koji je opšte poznat među ljubiteljima fantastike, a četvrti tom predstavlja završnicu glavnog narativa o prvom antiheroju i liku koji ne samo da predstavlja jednu od najvoljenijih tvorevina u celokupnom žanru fantastike već je i lik koji je iznedrio nebrojene "kopije" bilo da govorimo o likovima iz dela DŽrodža Martina, Stivena Eriksona, Andžeja Sapkovskog ili mnogih drugih, manje poznatih autora.

Priorat narandžinog drveta – Samanta Šenon

Priorat narandžinog drveta jedna je od onih knjiga po kojoj je žanr epske fantastike postao poznat i voljen. Smešten u veoma razrađen i živopisan svet koji crpi inspiraciju iz bogate folklorne baštine o najfantastičnijim bićima ikada smišljenim - zmajevima - i posvećujući posebnu pažnju bitnim razlikama između mitova o njima koji se ispredaju u Evropi i Aziji (evropski zmaj bljuje vatru i uglavnom je zao, dok je dalekoistočni vodeno stvorenje koje pomaže ljudima), spisateljica Samanta Šenon gradi raskošnu mrežu politike, magije, mita i religije koja će podjednako biti interesantna fanovima Tolkina i DŽordža Martina.

Letopisi Narnije – K. S. Luis

Kompletni Letopisi Narnije - o Luisovoj Narniji nema mnogo potrebe pričati jer je ipak u pitanju jedno od najvoljenijih dela dečje i fantastične književnosti. Potput Tolkinovog Gospodara prstenova ili Kralja bivšeg i budućeg T. H. Vajta u pitanju je klasik svetske književnosti koji je davno prevazišao bilo kakvu žanrovsku okosnicu. Čarobna knjiga je uoči jubileja povodom 75 godina od prvog objavljivanja pripremila prvo sabrano, tvrdokoričeno izdanje ovog serijala, u kojem - pored originalnih ilustracija Polin Bejns takođe imamo svih sedam romana poređanih u niz koji je sam autor K. S. Luis preferira i u tom smislu ovo predstavlja najautentičnije izdanje na srpskom do sada.

Smrtonosno obrazovanje (Solomonarijum, lekcija prva) – Naomi Novak

Smrtonosno obrazovanje (Solomonarijum, lekcija prva) - prvi roman u fantastičnoj trilogiji izuzetno popularne spisateljice Naomi Novik predstavlja poseban podžanr fantastike koji je sve prisutniji na tržištu, a to je žanr "mračne akademije" koja spaja magiju, gotičku književnost, triler i horor i pakuje ih u milje akademskih zidova slavnih (realnih i izmišljenih) akademskih zdanja. Nalazeći inspiraciju u rumunskoj legendi o o školi za zle čarobnjake, Naomi Novik piše svojevrsnu verziju Harija Potera, ako bi serijal bio napisan iz perspektive lorda Voldemora pre nego što je postao mračni gospodar, i ako bi on takođe bio tinejdžerka, a Hogvorts bio svestan i imao nepokolebljivu nameru da pobije sve svoje polaznike.

Triler: 

Čovek iz voza u 6.20 – Dejvid Baldači

Čovek iz voza u 6.20 - Iako nije fantastika jeste roman jednog fantastičnog pisca i verovatno jednog od najvećih autora trilera. Roman Čovek iz voza u 6.20 predstavlja povratak na velika vrata Dejvida Baldačija pred srpsku čitalačku publiku i otkriva nam korumpirani svet makrofinansija iz perspektive kakvu nikada ranije nismo videli. Baldači je potpuno u svom elementu, a čitaoci će uživati u kombinaciji uzbudljive akcije, ozbiljnog mozganja i neočekivanih obrta.

Izvor: Pravda

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA