Najnovije

PAKAO NA BLISKOM ISTOKU: Neprestano ubijanje - UN gubi konce

Nastavljaju se borbe na Bliskom istoku. Najmanje 15 osoba je ubijeno, a na desetine ih je povređeno, u izraelskim napadima na dva područja na severu Libana i u blizini Bejruta. Sa druge strane, Hezbolah je ispalio više od 300 raketa prema Izraelu.

Dok traju borbe, Benjamin Netanjahu zatražio je od UN-a da evakuiše svoje mirovne snage iz, kako tvrdi, borbenih područja na jugu Libana.

Mirovne snage UN-a (Unifil) ističu da su izraelski tenkovi probili kapiju njihove baze na jugu Libana, u neposrednoj blizini Plave linije.

Izraelski šef diplomatije Izrael Kac potvrdio je odluku da ne dopusti generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Antoniju Guteresu ulazak u zemlju zbog toga što Guteres navodno nije osudio iranski napad na Izrael i ispoljava antisemtiski i antiizraelski stav.

''Guteres može da nastavi da traži podršku od zemalja članica UN, ali se odluka neće promeniti", objavio je Kac na Iksu (Tviteru).

Mirovne snage UN u Libanu (Unifil) saopštile su da su izraelski tenkovi probili kapiju kako bi ušli na pozicije mirovnih snaga na libanskoj strani granice.

Prethodnog dana, izraelske snage su blokirale kretanje snaga Unifila, što UN ocenjuju kao flagrantno kršenje međunarodnog prava i Rezolucije Saveta bezbednosti 1701.

"Rano jutros, mirovne snage na poziciji UN primetile su tri voda vojnika izraelske vojske kako prelaze Plavu liniju u Libanu. Potom su, jutros, oko 4.30, dok su pripadnici mirovnih snaga bili u skloništima, dva izraelska tenka 'merkava' uništila glavnu kapiju i nasilno ušla na položaj", saopštio je Unifil.

Navodi se da su se izraelske trupe unutar baze zadržale oko 45 minuta i da su je napustile tek nakon intervencije Unifila preko svog mehanizma za vezu, istakavši da prisustvo izraelske vojske dovodi mirovne snage u opasnost.

Izvor: RTS 

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA