Najnovije

SAMOOPREDELJENO NAOPAČKE: Kurtijevi traže od EU da pritisne Srbiju zbog "briselskog sporazuma"

Evropska unija još uvek nije odredila datum sastanka glavnih pregovarača u okviru dijaloga Kosova i Srbije, uprkos izjavi predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da će se isti održati tokom oktobra meseca. Iz vladajuće stranke na Kosovu, Pokreta Samoopredeljenje, kažu da se napredak u dijalogu može postići tek kada se potpišu Briselski sporazum i Ohridski aneks, dok Demokratski savez Kosova ne očekuje da će u dijalogu doći do napretka, piše Koha.
Priština

Priština

Poslanica Samoopredeljenja, Fitore Pacoli kaže da bi EU trebalo da bude direktnija i da traži od Srbije da primeni Briselski sporazum i Ohridski aneks.

"Što se tiče dijaloga, insistiramo da se potpišu Briselski sporazum i Ohridski aneks, koji će sprovesti obe strane. Očekujemo da EU, sa novim ljudima u institucijama i onaj ko zameni Lajčaka, bude direktniji i traži od Srbije da sprovede sporazum“, ističe Pacoli.

Ona dodaje da deblokada odlučivanja u Cefti i unapređenje statusa Kosova u tom mehanizmu, ne mora nužno doneti uspeh u dijalogu.

„Cefta sporazum nije vezan za dijalog. Ono što se desilo jeste da je pod vođstvom Srbije u Cefti prihvaćeno da Unmik napusti predstavništvo Kosova. UCefti smo ciljali i izuzetno naporno radili na greškama iz prošlosti“, naglašava ona.

Poslanica DSK Rezarta Krasnići istakla je da uprkos činjenici da je u Cefti stvoren konstruktivan duh, ona ne očekuje pozitivne pomake u dijalogu.

„Odluka da se ne dozvoli ulazak robe iz Srbije bila je ishitrena odluka Vlade Kosova, jer nije usaglašena sa međunarodnim saveznicima. Glavno je da još imamo mere, dobro je da je ta odluka uklonjena, ali vlada mora da radi na tome da se mere uklone. Htela sam da verujem da postoji novi zamah u dijalogu, ali sa ovom vladom ne verujem da će se nešto desiti. Dolazi do nazadovanja u svim oblastima, dijalogu i spoljnoj politici“, kaže ona.

Pročitajte OVDE analizu mogućnosti sukoba i rata na Kosovu i Metohiji

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA