Najnovije

UKRAJINCI OTKRILI: Evo zašto je ukrajinska vojska izgubila Ugledar!

Teška priča ratnih dana...

Početkom oktobra ukrajinske odbrambene snage, pod pritiskom Rusije, bile su prinuđene da se povuku iz Donjecke oblasti, koju su branile od početka invazije u punom obimu.

Vojnici 72. odvojene mehanizovane brigade, koja je branila grad, ispričali su za Kijev post, koji su razlozi doveli do gubitka Ugledara.

Rusi su promenili taktiku, oslanjajući se više na pešadiju. 

Kako su ukrajinske oružane snage brzo uništile opremu osvajača koristeći bespilotne letelice, Rusi su počeli više da se oslanjaju na pešadiju kao zaklon, rekao je jedan od boraca.

"Oni su vozili borbena vozila pešadije na razmaku od 200 metara. Tada su se male grupe probijale do uništenih vozila, postavljajući zemunicu i koristili su zaklon od 200 metara iz jednog vozila u drugo", rekao je vojnik.

Glavni problem branilaca Ugledara bio je nedostatak svežeg pojačanja, rekao je jedan od oficira brigade: "Postojala je linija odbrane. Prošla je kroz mine, ali kada nema ko da je drži, ne pomaže mnogo".

Kako je primetio vojni analitičar Sergej Kuzan, drugi faktor za pad Ugledara bila je aktivna upotreba vođenih bombi od strane Rusa.

"Ugledar se nalazi u centru stepe. Sva logistika je na vidiku. Čim su Rusi primetili pokret, lansirali su taktičke letelice, koje su bacale bombe i uništavale sve. NJihove letelice su imale slobodu jer mi nismo mogli da pogodimo njihove aerodrome, a mi smo ih bacili", rekao Kuzan.

Izvor: RTS 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA