Najnovije

IZRAEL PREKORAČIO GRANICU: Zahtevom za povlačenje snaga UN napustio sva pravila i obaveze

Izrael nije samo ušao u sukob sa generalnim sekretarom UN već je zahtevom da se misija UNIFIL povuče sa teritorije Libana degradirao samu Svetsku organizaciju. Izraelcii neće ući u otvoren sukob sa misijom UN, ali incidenti će se nastaviti, kaže bivši premijer Srbije Nikola Šainović uz ocenu da se Izrael ovako ponašao da nema podršku Amerike.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozvao je u nedelju UN da izmesti mirovne snage iz „opasne zone” u južnom Libanu, tvrdeći da ih militanti Hezbolaha koriste kao „živi štit” u borbama s Izraelom.

Izrael prešao granicu u ponižavanju UN

Uz petoro povređenih pripadnika mirovnih snaga u tri odvojena incidenta od četvrtka, Netanijahu je poručio generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu da je „vreme da odvedete” snage misije UN „iz uporišta Hezbolaha i izvan borbenih područja”, što je Gutereš odbio.

Odličan poznavalac prilika na Bliskom istoku Nikola Šainović, inače bivši premijer Srbije i potpredsednik vlade SR Jugoslavije, ocenjuje da je poslednja dešavanja pokazuju da je Izrael izgubio svaku meru u ovom sukobu.

„Napustio je sva pravila i sve obaveze pa i obaveze prema Ujedinjenim nacijama. Napad na mirovnu misiju UN od jedne ozbiljne države je nameran i do sada neviđen. Napad i ultimatum Izraela Ujedinjenim nacijama da njihova misija napusti Liban, a da nije promenjena Rezolucija UN koja bi to regulisala, proizašla je iz njihovog proizvoljnog mišljenja da misija „štiti“ Hezbolah. Ali to je opšte mesto preko koga Izrael pravda čitav ovaj veliki sukob,“ objašnjava Šainović.

Još jedan izuzetak koji je Izrael napravio a koji do sada nije viđen je i to što je, dodaje Šainović, Izrael proglasio generalnog sekretara UN za „persona non grata“.

„Dalji tok događanja je deklasiranje UN uopšte, jer ako vi generalnom sekretaru UN ne date pristup i želite da proterate pripadnike mirovne misije UN a da Ujedinjene nacije o tome nisu uopšte odlučivale to znači da Izrael u stvari suspenduje UN. A to može da radi jer ima podršku i zaštitu Amerike i dobrog dela Zapada, jer bi u protivnom bila doneta Rezolucija SB UN u kojoj bi se to osudilo, a možda bi se čak tražila i intervencija", veruje Šainović.

Koriste političku situaciju u svetu

Ovako, kaže on, pošto Izrael zna da se tako nešto neće izglasati jer će Amerika uložiti veto onda su oni sve ovo podveli pod jedan opšti rat velikih razmera.

„Znači, kad sve saberemo od Gaze do Libana i čak ono što se manje vidi a to je kriza u takozvanoj Zapadnoj obali, gde ljudi svakodnevno stradaju - a sukobi nižeg intenziteta medijski su nevidljivi - sve zajedno ovo je jedan veliki rat Izraela, koji želi da iskoristi situaciju. A to je situacija kada su velike sile zahvaćene velikim sukobom: Rusija i Amerika u Ukrajini, američki predsednički izbori, Iran pokušava da dobije trku sa vremenom da bi napravio nuklearno oružje, a dok ga ne napravi ne može da interveniše. Tako je stvorena specifična politička situacija koju Izrael želi da iskoristi do kraja,“ mišljenja je Šainović.

Naš sagovornik smatra da ovo još nije kraj problema i da će biti još sličnih dešavanja.

„Mirovne snage UN su godinama na Bliskom istoku ali Izrael smatra da je ovo period kad on ne treba ni na šta da obraća pažnju a što mu ne prođe politički on ide silom. U Izraelu računaju da će zemlje čiji su vojnici tamo da ih povuku iz bezbednosnih razloga. Poenta je što prisustvo misije UN zatvara jedan deo granice Libana kroz koji Izrael želi da uđe i da napadne Liban. Ali snage UN su baš zbog toga tu i postavljene da se to ne desi i da se obezbedi mir. Međutim, očigledno da je ambicija Izraela da napadne sve delove teritorije južnog Libana, pa čak i one koji se nalaze severno od položaja snaga UN,“ kaže Šainović.

Neće biti direktnog sukoba sa snagama UN

Naš sagovornik ipak veruje da Izrael neće ući u otvoreni sukob sa misijom UN ali da će se dešavati demonstracije sile u kojima lako može neko da bude povređen pa i da nastrada, tako da rizik ostaje.

„Sad, s obzirom na odlučnost Gutereša da ne povuče te snage, a očigledno da ni SB UN, pa čak ni Amerikanci da ne bi kompromitovali svoju poziciju, ne pokreću rezoluciju o povlačenju snaga, deluje da će sve ostati za sada na igri nerava a da otvorenog napada na snage UN od strane Izraela ipak neće biti,“ zaključak je Šainovića.

Inače, mirovne snage Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL) tvrde da su izraelski tenkovi provalili kapiju njihove baze i boravili tamo 45 minuta, što je osudila međunarodna zajednica.

Premijer Izraela je, uz zahtev za hitno povlačenje snaga UNIFIL-a sa, kako smatra, borbenog područja na jugu Libana, poručio Ujedinjenim nacijama da odbijanje da evakuišu tu misiju njene vojnike čini ih taocima u rukama Hezbolaha, što ugrožava njih kao i vojnike Izraela.

Izrael je precizirao da traži od UN da svoje snage povuče sa položaja „do pet kilometara od Plave linije” koja razdvaja dve zemlje, ali je taj zahtev odbijen.

UNIFIL misija broji oko 9.500 vojnika različitih nacionalnosti, formirana je nakon izraelske invazije na Liban 1978. godine, a trenutno se u njenom sastavu nalazi i kontingent Vojske Srbije. Misija ima zadatak da nadgleda prekid vatre kojim je okončan 33-dnevni rat između Izraela i Hezbolaha iz 2006.godine.

Izvor: Sputnikportal.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA