Najnovije

OGLASIO SE TAJVAN: 16 kineskih aviona prešlo srednju liniju

 Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je danas do 8 sati ujutro detektovano 25 kineskih PLA aviona, 7 PLAN brodova i dodatna 4 broda koji su aktivno učestvovali u operacijama oko ostrva. Od toga, 16 aviona prešlo je srednju liniju Tajvanskog moreuza i ušlo u jugozapadni i istočni identifikacioni vazdušni prostor (ADIZ) Tajvana. Tajvanske oružane snage nadzirale su situaciju i reagovale u skladu sa pretnjama.

Ove akcije deo su kineske vojne vežbe pod nazivom "Udruženi mač 2024B", koja ima za cilj da proceni sposobnost istočne komande Narodnooslobodilačke armije (PLA) u izvođenju multidomenskih operacija. Prema saopštenju kineske strane, vežba simulira blokadu glavnih tajvanskih luka i vršenje preciznih udara na ključne ciljeve na ostrvu, kako kopnene, tako i pomorske.

Ovaj potez je izazvao dodatne tenzije u regionu, s obzirom na već postojeću osetljivost situacije između Pekinga i Tajpeja. Zapadni saveznici Tajvana, uključujući Sjedinjene Države, izrazili su zabrinutost zbog kineske aktivnosti i pozvali na smirenost, upozoravajući na moguće posledice bilo kakve eskalacije.

NA SVE STRANE OPASNE VARNICE: NATO počinje nuklearnu vežbu iznad zapadne Evrope

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA