Najnovije

Profesorka Popović: Vučić ima dva zadatka – da obezbedi litijum Evropi i da preda Kosovo

Profesorka Ekonomskog fakulteta u penziji i autorka analize o isplativosti projekta „Rio Tinta“ u našoj zemlji Danica Popović ocenila je u "Iza vesti" da bi po stanovniku Srbije godišnja zarada od iskopavanja litijuma bila 2,6 evra. 

„Na osnovu ekonomske i finansijske analize, kao i zbog mnogih rizika vezanih za njegovo sprovođenje, projekat Jadar nije opravdan i treba ga zaustaviti“, zaključak je Zorana Drakulića, osnivača Point Grupe sa iskustvom u rudarstvu, Boška Mijatovića, osnivača Centra za liberalno-demokratske studije, Dejana Šoškića, profesora ekonomskog fakulteta i bivšeg guvernera Narodne banke, i Danice Popović, profesorke ekonomskog fakulteta u Beogradu u penziji.

Autori analize kažu da su ekonomski efekti projekta Jadar krajnje neizvesni, dok su u najpovoljnijem scenariju ravni nuli.

Profesorka Danica Popović smatra da predsednik Srbije trenutno ima dva zadatka.

„Jedan je Rio Tinto, da obezbedi ono što je potrebno EU i Nemcima, a to je da imaju litijum u Evropi i da naprave drastični odskok od kineskog litijuma i od kineskog tržišta. Mi smo tu kao neka njihova zaštita. Drugo, što je Vučićev zadatak, jeste da preda Kosovo. I mislim da se sva ova halabuka namerno diže na ovoliki nivo da se o Kosovu ne bi govorilo“, ocenjuje profesorka.

Kada je reč o finansijskim parametrima, kako kaže, cilj je da se u mnoštvu podataka stvari manje jasno vide, kao i da su studijom koju su uradili želeli da pokažu da bi po stanovniku Srbije godišnja zarada od iskopavanja litijuma bila 2,6 evra.

Do tog podatka su došli, kaže profesorka, tako što su na sajtu Rio Tnta našli studiju „Ergo instituta“ koji je prema njenim rečim – prilično nepoznat.

„Mi smo uzeli zvanične podatke Rio Tinta. Dakle, brojevi kojima mi operišemo su brojevi i studija Rio Tinta. Oni govore o tome da će ostvariti jednu milijardu godišnje i da će od toga 695 miliona biti godišnji prihod. Znači 695 milijardi za 40 godina“, ističe.

Troškove koje bi kompanije imala, kaže sagovornica N1, ne bi bili utrošeni u Srbiji.

Na pitanje koja je logika naše drževe ako bi „gubili“ od rudarenja litijuma, profesorka navodi:

„Nije to naša logika, to je logika Evropske unije i Nemačke. Bio je gospodin Šolc da nam objasni kako mi to treba da radimo. To je počelo zbog političke potrebe Evrope da se suprostavi Kini. Oni ne znaju šta će da rade sa Kinom i kineskim litijumom i sa kineskim električnim automobilima. Amerika je stavila 100 odsto carinu na kineske električne automobile. Evropa oko 50 odsto. Oni su očajni, ne znaju šta će. Jedna od stvari koju oni mogu da urade jeste da započnu sopstvenu proizvodnju u zemlji. To je kao u socijalizmu, kada smo mi pokušavali da zamenimo sve. Sve to sad radi Evropa i pravi sopstveni litijum“, objašnjava.

RUSKO ORUŽJE PRŽI NATO POJAČANJA: Front govori doslovno sve i tu nema laži

Izvor: N1.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA