Najnovije

ALEKSANDAR DUGIN: Rukovodstvo Srbije da zatraži pristup BRIKS-u

U Ruskom domu u Beogradu je početkom oktobra održan naučno-praktični skup „Uvod u BRIKS+“ koji je organizovao Međunarodni evroazijski pokret Moskva/Beograd. Skup je priređen povodom predstojećeg Trećeg samita BRIKS-a koji će se održati u Kazanju, republika Tatarstan (Ruska Federacija), od 22. do 24. oktobra. Prisutnima u Ruskom domu, putem video linka, obratio se i poznati ruski geopolitičar Aleksandr Dugin, predsednik Međunarodnog evroazijskog pokreta.

Duginovo izlaganje prenosimo u celosti: 

Srbija je divna zemlja koja brani svoj suverenitet i nezavisnost u raznim etapama istorije. Ona brani svoje interese sa stalnom junačkom upornošću.

Živimo u epohi prelaza od unipolarnog u multipolarni svet koji sve više i više dobija konkretne konture. Za multipolarnost je potrebna nova institucija, nova arhitektonika međunarodnih odnosa u kojoj ne bi dominirala jedna država, ne bi bilo hegemonije unipolarnog sveta, nego bi se uzimala u obzir raznovrsnost pozicija svih zemalja, civilizacija, kultura. Takve multipolarne institucije još nema. OUN koja je bila zamišljena kao koncern suverenih država ne vrši te funkcije. NJeno sedište u NJujorku znači da je ta organizacija kontrolisana od strane SAD i Zapada.

Nama je potreban potpuno drugi model, drugačija instuticionalizacija međunarodnih odnosa. To postaje BRIKS koji se sve više proširuje i uključuje sve više novih članova, čak i Tursku koja je članica NATO. BRIKS je rešenje za stvaranje nove arhitekture međunarodnih odnosa, on treba da zameni UN. Kada BRIKS bude dovoljno jak da demonstrira svoju istorijsku održivost, institucionalnu adekvatnost, ekonomsku svrsishodnost, tada ćemo potpuno preći na uzajamne ekonomske računice na osnovu nacionalnih valuta, ili početi da emitujemo svoju posebnu valutu koja će biti valuta pravog multipolarnog sveta. Tada ćemo svima ostalima pokazati da je BRIKS zapravo dugo očekivano pravedno uređenje koje će obezbediti pravu demokratiju, pravi mir, pravednost međunarodnih odnosa.

BRIKS je budućnost. OUN će kao i Liga naroda otići u istoriju, a tim pre „liga demokratija“ koja je čisto hegemonistički, zapadno-centrični model unipolarnog sveta. Sve će to otići u prošlost. Multipolarni svet se stvara na naše oči, ali ne bez problema, unipolarni svet reaguje, protestuje, ne da multipolarnom svetu da se formira, izaziva konflikte, ratove, međusobno zavađa narode, civilizacije, kulture, države. Ali i pored toga treba da idemo smelo i sigurno u budućnost zato što je BRIKS sutrašnjica. Doći će trenutak kada će BRIKS toliko ojačati da će, ujedinivši na početku šest globalnih cilivizacija (rusku, kinesku, islamsku, indijsku, afričku, latinoameričku), reći ajde da uključimo i Zapad, i pruživši ruku Zapadu, to će biti poslednji trenutak.

BRIKS danas objedinjuje zemlje globalnog ne-Zapada; u terminologiji Semjuela Hantingtona govori se o „the West and the rest“, Zapadu i ostalima. BRIKS je organizacija koja danas objedinjuje sve ostale, drevne, prekrasne i autohtone civilizacije kako bi dokazale svoju održivost. I dalje, ja već mislim da može da se govori o tome da se i Zapad uključi u taj multipolarni svet (Zapad je pol, hoće da bude jedini, ali on je samo jedan od polova). Kada uspemo na pravi način da ojačamo, razvijemo svoj sistem, svoje strukture, da izgradimo sopstveni model u privredi, kulturi, diplomatiji, svetskim odnosima, političkim kontaktima, kada odbranimo tu raznovrsnost civilizacija, tada već možemo reći „Zapade, dobrodošao“.

Priključite se BRIKS-u, sada se priključuje i Turska, zemlja NATO-a, to je veoma indikativno. Ja mislim da Srbija, predivna zemlja koju jako volim, što duže bude čuvala svoj suverenitet, slobodu, nezavisnost (budući delom evropskog prostora, posebne Evrope, pravoslavne, slovenske), to će biti više šanse da postane predvodnik tog procesa. Srbija će ljudima Zapada, istočne Evrope, zemljama Zapadne Evrope, reći: „Krenite za mnom, budite kao Srbi, budite nezavisni, ponašajte se dostojanstveno, ne gubite svoj suverenitet, svoj ponos“. Ako Srbija nastavi da se suprotstavlja tom beskonačnom pritisku unipolarnog sveta od koga je toliko stradala, tada će ona postati predvodnik multipolarnog sveta. Rukovodstvo Srbije ima sve osnove da zatraži pristup BRIKS-u.

BRIKS je budućnost, to treba zapamtiti. To je novi model međunarodne arhitektonike, to nije unipolarni model kao „liga demokratija“ koja prosto predstavlja SAD i njihove pasivne robove, vazale. Mi vidimo kako EU sada pada ispod svojih granica, to su pravi robovi, lakeji, ništavni podlaci, to nije nikakva bašta koja cveta, već jedno zapušteno đubrište. Kao što je Ukrajina pod kontrolom globalnog Zapada, tako je Zapadna Evropa đubrište pod vlašću SAD. To uopšte nije Evropa koju mi volimo, tu Evropu smo izgubili. Evropa danas prosto predstavlja smrdljivo, otrovno groblje, i otpatke velike kulture. Evropa je nekada bila velika, a sada je strašno to gledati. Ali ja verujem da će se evropska bašta preporoditi, da će postati deo multipolarnog sveta, i tada će Evropa učvrstiti svoj tradicionalni identitet.

Srbija može da spasi Evropu, Srbija koja demonstrira istinske evropske vrednosti, u prvom redu hrišćanske vrednosti koje je savremena Evropa izgubila. Evropa će biti hrišćanska ili je neće biti. Ako se ona bude preporodila, treba da priđe našem multipolarom svetu, da postane dostojanstven, poštovan pol u njemu, i da uđe u BRIKS. To je daleka perspektiva, a sadašnja Evropa treba do kraja da istruli i da se sruši. Ostalo je još malo vremena. Ali je važno da se s njom ne sruše nama drage zemlje, u prvom redu voljena Srbija koja predstavlja pravog predvodnika multipolarnog sveta.

Srbija je Rusija, Rusija je Srbija, mi smo s vama i zajedno gradimo multipolarni svet. Podrška dobrog, dragog, voljenog srpskog naroda u tome je jako važna. Možda su sada mogućnosti Srbije ograničene, vidimo da je strašan pritisak. Držite se braćo i sestre predivne velike Srbije. Mi idemo, mi ćemo doći, dolazimo sebi, vraćamo se u istoriju, a sa nama se uspostavlja nova arhitektonika svetskog poretka. Čekamo vas u BRIKS-i i priključujte se. Može se napraviti avangardni gest, sada je vreme avangardnih postupaka, uđite u našu veliku saveznu državu, ništa vam neće pretiti. Mi ćemo zajedno lako vratiti Kosovo u našu veliku Srbiju, jer Kosovo je Srbija kao što je Ukrajina Rusija. Treba zapamtiti da je multipolarni svet budućnost i mi ćemo ga ipak izgraditi.

Izvor: Pravda/Srbratstvo.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA