Najnovije

DA LI JE OVO KRITIČAN UDAR ZA PUTINA: EU prekida sporazum o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine!?

Evropska unija se sprema da sporazum o tranzitu ruskog gasa preko Ukrajine okonča krajem godine i ne očekuje deficit, izjavio je evropski komesar za energetiku Kadri Simson.
Putin

Putin

„Svesni smo raskida ovog sporazuma i potpuno smo spremni za to“, rekao je evropski komesar.

Prema njenim rečima, rezerve gasa u EU su na 95 odsto, zbog čega će izbeći nestašice i održati cene stabilnim.

Aktuelni sporazum o tranzitu ruskog gasa u Evropu preko Ukrajine ističe krajem 2024. godine, a Kijev je više puta izjavljivao da ne planira da ga obnavlja.

Sporazum između Transnjefta i Ukrtransnafte o tranzitu ruske nafte važi do 2030. godine, međutim, EU naftni embargo, koji trenutno zabranjuje isporuku nafte iz Ruske Federacije morskim putem i duž severnog kraka Prijateljstva (za Nemačku i Poljsku), što se tiče snabdevanja duž južnog kraka (preko Ukrajine u pravcu Mađarske, Slovačke i Češke) predviđa se odlaganje primene sankcija do posebne odluke Saveta EU u vezi sa tim.

Savetnik šefa kabineta Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak rekao je krajem avgusta da će Ukrajina od 1. januara 2025. obustaviti i tranzit ruskog gasa i tranzit naftovodom Družba, pozivajući se na rezoluciju EU, prema kojoj Slovačka, Češka i Mađarska morale su da pronađu mogućnosti da diverzifikuju zalihe nafte i zaustave tranzit ruske nafte preko Ukrajine.

Evropska komisija je ranije saopštila da smatra prihvatljivim da kompanije iz EU koriste ukrajinsku infrastrukturu za tranzit gasa nakon raskida ugovora sa Ruskom Federacijom.

Pročitajte OVDE šta šef ruske Dume kaže o Srbiji i BRIKS-u

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA