Najnovije

KIJEV OSTAVLJAJU NA CEDILU: Prvo Nemačka, a sad i Francuska - Pariz neće dati obećane tri milijarde evra

Pre neki dan se saznalo da Nemačka više neće slati tešku vojnu opremu u Ukrajinu. Pre toga da Amerika ipak ne dozvoljava upotrebu raketa dugog dometa za gađanje ciljeva na ruskoj teritoriji.
Pariz

Pariz

A obećani veliki paket pomoći Velike Britanije je „na čekanju”.

Danas je stiglo i novo otkazivanje: Francuska neće dodeliti Ukrajini obećanih tri milijarde evra - zbog velikog budžetskog deficita. To je obelodanio francuski ministar odbrane Sebastijan Lekorn, prenosi Politiko. U Kijevu muk i neverica.

Odluka da se Ukrajini dodeli do tri milijarde evra pomoći 2024. godine sadržana je bila u bilateralnom bezbednosnom sporazumu između Kijeva i Pariza, koji su Zelenski i Makron potpisali još u februaru. I Kijev je na te pare ozbiljno računao.

Ali, kako piše Politiko, Francuska je bila prinuđena da smanji izdatke za pomoć Ukrajini, pošto bi budžetski deficit za 2024. mogao da iznosi oko 6 odsto BDP-a zemlje.

Francuski ministar odbrane je napomenuo da dodatni troškovi za pomoć Ukrajini neće biti traženi od parlamenta do kraja godine.

Prema izveštaju Monda, na koji se poziva Aerotajm, najbliži saradnici predsednika Francuske Makrona razmatrale su mogućnost slanja polovnih „rafala” Ukrajini, ali je i taj predlog naišao na oštro protivljenje ministra odbrane.

Makron je potom u junu ove godine obećao da će prve borbene avione Miraž 2000 isporučiti Ukrajini do kraja 2024, a Lekorn je 8. oktobra saopštio da je isporuka odložena.

Ne može biti reči o slanju vojnika sa ciljem učešća u sukobima u Ukrajini, izjavio je letos Lekorn radiju RMC.

„Hteli smo da saopštimo našim saveznicima o tome šta još možemo da uradimo, razmatrale su se različite hipoteze, ali ne i o slanju vojske za učešće u borbama, kako su to neki protumačili. Makron je izjavio da nećemo biti saučesnici u ovom sukobu. Međutim, da li smo sve pokušali na tom polju između slanja oružja, kao što to sada radimo i saučesništva, odnosno direktnog rata sa Rusijom? Da li ima još puteva koji nisu isprobani?“, pitao se Lekorn. Te dileme su ostale a stiče se utisak da je Francuska koja je do nedavno podsticala saveznike na pomoć Kijevu, reterirala i polako počela da se “hladi”.

Mediji su ranije pisali da  je Češka potrošila pet puta više novca na kupovinu ruske nafte i gasa nego na pomoć Ukrajini. Slovačka i Mađarska su protiv članstva Ukrajine u NATO-u, a Amerikanci imaju preča posla – na unutrašnjem planu. Sve se više čini da će Kijev morati da prihvati realnost i počne da se ponaša na nov način.

Pogledajte OVDE ukrajinske snimke uništenja ruske borbene tehnike

Izvor: Politika

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA