Najnovije

Ukrajinci gube tlo pod nogama - Rusi pokušavaju da ih opkole u Kursku na liniji Novoivanovskoe-Malaja Loknja (MAPA)

Borbe na Kurskom frontu ne prestaju, Ukrajina je u defanzivi, a ruske trupe zadržavaju inicijativu.

Ruska armija nastavlja napade za potiskivanje neprijatelja u oblastima naselja LJubimovka, Mala Loknja, Novi Put, Tolsti Lug i Plehovo, saopštava Ministarstvo odbrane.

Vode se teške borbe u naselju Zeleni Šljah, Ukrajici su poslali svoje desantne snage sa oklopnim transporterima NATO-a u kontranapad, deo NATO opreme je uništen preciznom vatrom.

Tulska 106. vazdušno-desantna divizija je očistila veći deo LJubimovke, ali Kijev dovodi pojačanja i pokušava da se zadrži na periferiji.

U Nižnjem Klinu i Novoivanovki, Oružane snage Ukrajine su se ukopale i branile, pokušavajući da održe svoje pozicije i spreče ruski prodor.

Ruske trupe takođe napadaju u rejonu Male Lokne, nokautirajući ukrajinske oružane snage sa više položaja.

Prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, trupe su uz podršku armijske avijacije i artiljerijske vatre odbile pet protivnapada Ukrajinaca u pravcusela LJubimovka, Olgovka, Tolsti Lug.

 Gubici Oružanih snaga Ukrajine iznosili su do 40 ubijenih i ranjenih, uništena su 3 borbena oklopna vozila i 3 vozila. Jedan vojnik ukrajinskih oružanih snaga se predao.

Ruska vojska potisnula je ukrajinske snage sa polovine teritorija koju su bile okupirale u Kurskoj oblasti, izjavio je komandant specijalnih snaga Ahmat Apti Alaudinov.

„Na kurskoj zemlji smo uništili mnogo neprijateljskog naoružanja, uključujući i zapadno, verovatno kao ni na jednom drugom frontu. Plus: ogroman broja vojnika“ – dodao je.

Ministarstvo odbrane RF saopštilo je da su gubici ukrajinskih oružanih snaga tokom sukoba u Kurskoj oblasti premašili 22.600 vojnika i oficira.

Od upada u Kursku oblast, Ukrajina izgubila 157 tenkova, 72 borbena vozila pešadije, 98 oklopnih transportera i 909 drugih borbenih oklopnih vozila.

Alaudinov to nije rekao, ali su Rusi već počeli da presecaju teritoriju koju još drže Ukrajinci po liniji Novoivanovskoe-Malaja Loknja. Istovremeno se Primiču Sudži i sa severa i sa juga.

Da će se „kurska ludost“ završiti katastrofom – postalo je jasno i mnogima u Kijevu.

Našao se jedan koji o tome već i otvoreno govori. Bivši poslanik Vrhovne rade Igor Mosijčuk:

„Situacija je kritična. Vode se teške borbe. Neke naše jedinice već beže. Ko će biti odgovoran za kursku avanturu, tokom koje nismo dobili ni vojnu ni diplomatsku prednost. Ne verujem Sirskom da su Rusi bili primorani da prebace 50 hiljada vojnika sa različitih frontova u Kursku oblast. Uostalom, i da je tako -  je li nam to pomoglo da odbranimo Ugljedara? U Torecku ruske oružane snage su ušle u centar grada i nastavljaju ofanzivu.

- Svakog dana mi u Donbasu gubimo kvadratne kilometre teritorije i naselja. Strateške odluke se moraju donositi - i vojne i diplomatske. Ako se sada sukob ne zaustavi i ne vrati mir na našu zemlju, katastrofa će postati još veća. A njene posledice po našu zemlju biće strašne. Generali i vojni izveštači već govore o urušavanju fronta“.

Izvor: Pravda/Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA