Najnovije

KRAH UKRAJINACA: Pola Kurske oblasti "očišćeno"

Rusija je tokom septembra krenula u kontraofanzivu, zauzimajući prvobitno levo krilo ukrajinskog proboja. Lagano se napredovalo i prema Sudži, sa istoka. Ipak, najveći napredak dolazi prošle nedelje. Velike teritorije padaju pod rusku kontrolu, a broj uništene tehnike i zarobljenika se povećava.

Ruska ofanziva na prostoru Kurske oblasti beleži značajne uspehe, pri čemu su ruske snage povratile 519,8 kvadratnih kilometara teritorije koje su bila pod ukrajinskom kontrolom. Ukrajina i dalje zadržava oko 559,3 kvadratna kilometra. Dakle za jako kratko vreme, više od pola teritorije koju su OSU zauzele u Ruskoj Federaciji je već vraćeno pod rusku kontrolu.

Kako Oružane snage Ruske Federacije napreduju, tako se nailazi na sve više komada trofeja. Napad na Kursk su predvodile oklopne jedinice zapadnog porekla. Čak 40% oklopne tehnike koja je služila u Kursku je iz zapadnih zemalja. Ostalih 60% čine modifikacije sovjetske tehnike. I stara sovjetska tehnika nije uvek iz Ukrajine, već iz Češke ili Poljske. To ogoljuje još jedan problem – zavisnost OSU od inostranih isporuka.

Jedan od simbola borbe za Kursku oblast će definitivno biti i kupola tenka Čeledžner 2 (Challenger 2). Najverovatnije se radi o tenku koji je pogođen lutajućom municijom “Lancet”. Kupola je pronađena na mestu gde je tenk pogođen. Nije poznata sudbina šasije.

U vreme pisanja ovih redova dolaze informacije i o većem angažovanju ruskih snaga na ukrajinskom desnom krilu. Govorimo o pravcu koji vodi do grada Sudža. Ipak, na ovaj grad je teže napadati iz istočnog pravca, jer grad ima prirodnu zaštitu u vidu reke Psel. Grad je ujedno i najveće naselje koje su OSU uspele da zauzmu na teritoriji RF. Ruske snage bi mogle da uzrokuju daleko veću štetu ukoliko bi njihova ofanziva bila usmerena i na Sumsku oblast. Presekli bi značajna putne veze i potencijalno mogle bi da idu na obuhvat znatno većih ukrajinskih snaga. Moguće je da za ovako nešto ne postoji politički volja.

Za sada, Oružanim snagama Ruske Federacije preostaje da se izbore sa preostalom polovinom zauzete Kurske oblast.

Pročitajte OVDE šta Zaharova kaže o tenzijama između dve Koreje 

Izvor: Tv Front 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA