Najnovije

Počela sveopšta bežanija, Ukrajina napušta grad! Pojavili se prvi snimci panične evakuacije

Ukrajinske vlasti naredile su u utorak evakuaciju Kupjanska, ključnog grada, i tri druga naseljena mesta u severoistočnom delu Harkovske oblasti, pošto se ruske snage približavaju ovom važnom gradu, a lokalne vlasti suočavaju se sa teškoćama u obezbeđivanju snabdevanja stanovništva tokom zimskog perioda.

Na društvenim mrežama pojavili su se prvi snimci evakuacije.

Evakuacija je naređena ne samo iz Kupjanska, železničkog čvorišta na reci Oskol, već i iz Borove na jugu, blizu grada Izjuma, još jednog značajnog logističkog centra.

Kupjansk su zauzele ruske snage na početku invazije u februaru 2022. godine, ali su ga ukrajinske trupe vratile pod svoju kontrolu kasnije te iste godine.

Guverner Harkovske oblasti Oleh Sinjehubov izjavio je na nacionalnoj televiziji da je evakuacija obavezna.

- Najkomplikovanija situacija je u području Kupjanska. Na istočnoj obali reke Oskol, koja deli grad, više ne možemo garantovati obnavljanje snabdevanja električnom energijom, grejanjem i vodosnabdevanjem zbog stalnog granatiranja - rekao je on.

„Sve ekipe za popravku odmah budu pod ruskom vatrom.“

Ruske snage nastavljaju napredovanje u istočnoj Ukrajini, u Donjeckoj oblasti, a već mesecima su aktivne i severnije u Harkovskoj oblasti, fokusirajući se na Kupjansk.

Harkov, drugi najveći grad u Ukrajini, zapadno od Kupjanska, pod stalnim je udarima raketa i bespilotnih letelica tokom većeg dela rata.

Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da se u poslednja 24 sata u blizini Kupjanska odigralo 19 borbi, od kojih sedam još uvek traje.

Izvor: Informer

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA