Najnovije

LEDI KRV U ŽILAMA: Orban prokomentarisao "plan pobede" Zelenskog

Zelenski je juče predstavio "plan pobede" u Ukrajini.

Mađarski premijer Viktor Orban prokomentarisao je "plan pobede" koji je juče predstavio Vladimir Zelenski rekavši da "ledi krv u žilama".

Orban je kazao da EU treba da promeni strategiju i počne mirno rešavanje sukoba.

"Zelenski je predstavio svoj 'plan za pobedu' u ukrajinskom parlamentu, a ja pozivam Evropsku uniju da promeni svoju sadašnju strategiju", napisao je Orban na društvenoj mreži Fejsbuk, prenose RIA Novosti.

Prema njegovim rečima, EU gubi u sukobu u Ukrajini jer je u njega ušla sa "loše osmišljenom, loše sprovedenom i loše proračunatom strategijom, za koju odgovornost prvenstveno snosi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen".

"Promene su potrebne! Ali, to ne znači da nam je potrebno više rata, opasnijeg oružja i oružja dugog dometa, već da treba da pređemo sa vojne strategije na mirnu strategiju. Potrebni su nam prekid vatre i mirovni pregovori", dodao je Orban.

Poziv za Šolca i Makrona da počnu pregovore sa RF
Viktor Orban je rekao je da će na samitu EU pozvati francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca da u ime EU započnu pregovore sa Ruskom Federacijom o rešavanju sukoba u Ukrajini.

"Danas ću pozvati nemačkog kancelara i francuskog predsednika da što pre počnu pregovore sa Rusijom u ime cele Evropske unije, kako bismo našli izlaz iz ove situacije (sukoba u Ukrajini), kazao je Orban.

Podsetimo, Zelenski je juče u Ukrajini predstavio svoj "plan pobede" koji je prethodno predstavio i u SAD tokom poslednje posete. Dokument se sastoji od pet tačaka i tri tajna dodatka.

"Plan" će danas predstaviti Briselu.

Prva podrazumeva pozivanje Ukrajine u NATO čak i pre kraja sukoba s Rusijom. 

Druga tačka se odnosi na ukidanje ograničenja za napade na Rusku Federaciju i nastavak "operacija" na njenoj teritoriji. 

U trećoj tački Kijev predlaže Vašingtonu, EU i drugim zainteresovanim partnerima da zaključe sporazum o zaštiti kritičnih resursa na ukrajinskoj teritoriji i da u toj zemlji rasporede "nenuklearni paket odvraćanja". 

Kao četvrto, Zelenski je naveo da Kijev zahteva jačanje antiruskih sankcija i razvoj strateškog i ekonomskog potencijala Ukrajine. 

Konačno, u petoj tački "plana pobede" se navodi da se po okončanju sukoba iskoristi iskustvo ukrajinske vojske za jačanje odbrane NATO-a, kao i da ukrajinska vojska može da zameni američki kontingent u Evropi.

Druga, treća i četvrta tačka plana imaju tajne odredbe, koje nisu javno objavljene, ali su, prema rečima Zelenskog, dostavljene ukrajinskim partnerima na uvid.

DAJTE PARE ŠTO PRE! Zelenski predstavio "plan pobede" na samitu EU

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA