Najnovije

VELIKA PRETNJA SRBIMA: NATO ima plan na Balkanu

Porukom da je secesionizam u BIH pretnja bezbednosti na Balkanu, novi prvi čovek NATO uputio je jasnu poruku Republici Srpskoj. I to da odustane od političkog, ekonomskog i svakog drugog kapaciteta koje RS poseduje na osnovu Dejtonskog sporazuma.

Novoimenovani sekretar NATO alijanse Mark Rute, smatra da je osim na Kosovu i Metohiji, kada je reč o Zapadnom Balkanu, situacija zabrinjavajuća zbog secesionističkih pretnji u Bosni i Hercegovini, čime je faktički Republiku Srpsku predstavio kao bezbednosnu pretnju u ovom delu sveta.

(In)direktna pretnja

Da li se iza ove izjave krije skrivena pretnja NATO Republici Srpskoj?

Geopolitički komentator Srđan Perišić nije iznenađen stavom Rutea, s obzirom da je, kako kaže, ovo samo nastavak politike koju Amerika i NATO vode prema Republici Srpskoj.

"To što je on izjavio je praktično isto kao da je to isto izgovorio predsednik Amerike. Nema nikakve razlike jer NATO je američka organizacija i tu nema dileme. S druge strane, Ruteovo prvo obraćanje sa nove pozicije jasno govori šta je namera NATO-a na Balkanu, a to je da skrši otpor Republike Srpske. Amerikanci praktično već 30 godina to pokušavaju, ali nisu uspeli ni preko NATO-a ni preko Evropske unije da uspostave svoj poredak na Balkanu,“ ocena je Perišića.

U stvari, napominje naš sagovornik, u jednom delu Balkana jesu ali ne i do kraja, i sada koriste ova dešavanja u Ukrajini da taj posao završe.

Trideset godina nas lome

„I otuda ove pretnje RS i Miloradu Dodiku. Jer tako apostrofiranje RS jesu otvorene pretnje i Dodiku i RS da odustanu od političkog, ekonomskog i svakog drugog kapaciteta koje Srpska poseduje,“ kaže Perišić.

S druge strane, on smatra da iako su u pitanju pretnje, da NATO nije sposoban da vodi još neki rat u Evropi, pa ni da ga pokreće.

„Ne mogu se realizovati te pretnje kao što je to bilo devedesetih kada je Republika Srpska bombardovana od strane NATO. Dakle, NATO nema više te sposobnosti i snage, to jest, Amerika, nema snagu da vodi dva rata nego će pokušati da druge gura da to urade umesto njih,“ kaže Perišić.

Rute koji je dužnost dužnost preuzeo 1. oktobra na svom prvom sastanku ministara odbrane NATO zemalja 17. i 18. oktobra je istakao da NATO smatra da je situacija u regionu Zapadnog Balkana zabrinjavajuća zbog okolnosti u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, upozorivši da u tom regionu Rusija podstiče podele.

Izvor: Sputnjik 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA