Najnovije

TUŽIO SAM RIO TINTO: Tabela je dokaz, Srbija istražila litijum i bor u Jadru pre 2000. 

Advokat Branislav MAnić, osnivač Pokreta razvoja u slobodi (PRUS) tužio je Republiku Srbiju, kompaniju Rio Tinto i njegovu ćerku firmu Rio Sava, te Rudarsko geološki fakultet i profesorku tog fakulteta Jelenu Obradović zbog povrede autorskih prava. On je tražio da se presudom prizna Jeleni Obradović autorsko pravo na jadarit, a ne Rio Tintu. Tužba je predata 11. septembra ove godine, a tim povodom bio je gost na Jutjub kanalu Pravi odgovor

- Prema Memorandumu koji su zaključili Republika Srbija s jedne, i Rio Tinto i Rio Sava s druge strane jula 2017. godine, učinjeno je nespornim da je jadarit pronašao Rio Tinto 2004. godine. Postojale su u javnosti brojne glasine da to nije tačno i da je to otkriveno mnogo ranije, međutim nisam imao dokaz za to, sve dok nisam došao do članka koji je napisala profesorka Jelena Obradović sa troje saradnika. Objavljen je u stručnom časopisu Rudarsko-geološkog fakulteta 2000. godine , a recenziran još 1999. godine – navodi Manić.
U emisiji je otkriveno i koliko je još tada precizno litijuma otkriveno u Jadru i drugim oblastima, kao i bora i drugih minerala, i to ne samo u Jadru već u basenima koji se u poslednjih par godina intenzivno pominju kao mesta istražnih bušotina poput: Valjeva, Mionice, Pranjana, Aleksinca, Vranja itd... Kako se vidi iz tabele iz ovog naučnog rada, koja se može videti u intervjuu, još pre 2000. godine bili su poznati detaljni podaci o svim mineralima u nalazištima širom Srbije. 

- Slučaj sa Rio Tintom siguran sam da će završiti na arbitraži gde nama preti basnoslovna tužba za odštetu zbog uskraćivanja stečenih prava. Tužba koju sam pokrenuo samo je jedna od radnji koje bih voleo da budu pokrenuta kada bih ja bio zastupnik Srbije u tom međunarodnom sporu - izjavio je advokat.

Manić je istakao da ne bi bilo dobro da je usvojen zakon kojim se zabranjuje kopanje litijuma i bora, jer bi, po njegovom mišljenju, to bilo pogubno za ishod budućeg spora. Po njemu, samo ekološki razlozi nas mogu izvući. Mala zarada, nepostojanje zarade ili čak ekonomski gubitak Srbije neće nam, po njegovom stručnom sudu, biti uvaženi, jer smo mi svojim zakonima poklonili te rude onome ko ih je istraživao. 

- Zato ostaje studija o proceni uticaja na životnu sredinu, gde Ministarstvo ekologije daje obim i sadržaj procene uticaja, ali niko ne brani ekološkim organizacijama da traže status stranke. Čak mogu da se nakače na mene i Pokret razvoja u slobodi, jer sam ja to tražio. Ja ne očekujem da me Ministarstvo ekologije i ministarka Irena Vujović dočekaju raširenih ruku. Naprotiv, očekujem da me odbiju. Pa ću sa na to žaliti.  Koliko sutra trgeba da podnesem žalbu zbog ćutanja uprave. Pa iza toga ide Upravni sud, pa Vrhovni sud, pa Ustavni sud, pa Evropski sud za ljudska prava – kaže Manić. 

On je iznao kako stoji njegova ranija tužba koju je prošle godine predao kako bi sprečio otuđenje EPS-a, odnosno da spreči drastične pravne posledice ukoliko se to čak i desi, a mi poželimo da povratimo EPS. On je ukazao šta će se desiti od 1. januara kada stupaju na snagu propisi koji će omogućiti model otuđenja 140 javnih preduzeća koja su pretvorana u akcionarska društva upravo sa tom svrhom.

- Nas su sveli na divljake, a zapravo sami sebe smo pretvorili u koloniju – zaključio je.  

Na koji način tačno možemo da se izvučemo da ne bude kopanja, a da Rio Tinto sigurno izgubi eventualni međunarodni spor, i možemo li da spasimo 140 javnih preduzeća od preuzimanja na ime dugova, objasnio je u emisiji koju možete pogledati na kanalu Pravi odgovor. 

Izvor: Pravda
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA