Najnovije

ZAPAD I NATO SPREMNI NA PAKLENI RAT: Koje to rude žele iz Ukrajine u zamenu za podršku?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski predstavio je "plan pobede" u kome je posebno naglasio važnost kritičnih prirodnih resursa Ukrajine, uključujući uranijum, titanijum, litijum, grafit i druge strateški vredne metale. Prema rečima Zelenskog, ovi resursi predstavljaju jedan od ključnih ekonomskih potencijala zemlje, a njihova zajednička eksploatacija sa SAD i EU mogla bi znatno doprineti obnovi i razvoju Ukrajine nakon rata.

Zelenski je pred ukrajinskim poslanicima izneo podatke o bogatstvu kritičnih metala u Ukrajini, naglašavajući da je vrednost tih resursa procenjena na trilione američkih dolara.

Uranijum: Ukrajina je bila deseti najveći proizvođač uranijuma na svetu 2023. godine, sa godišnjom proizvodnjom od oko 1.000 tona.

Titanijum: Ukrajina ima oko 7% svetskih rezervi titanijumskih ruda, a godišnja proizvodnja iznosila je 5.400 tona.

Litijum: Sa rezervama od oko 500.000 tona litijum oksida, Ukrajina se svrstava među zemlje sa najvećim potencijalom za eksploataciju ovog kritičnog metala.

Grafit: Zemlja je u prethodnim godinama proizvela oko 5.200 tona grafita, što je oko 0,5% svetske proizvodnje.

Američki senator Lindzi Grejem ranije je naglasio da su ukrajinski minerali procenjeni na između 10 i 12 biliona dolara i dodao da je potrebno sprečiti da ti resursi padnu pod kontrolu Rusije i Kine.

Međutim, analitičari ukazuju na izazove s kojima se Ukrajina suočava. Gilbert Doctorov, stručnjak za međunarodne odnose, naveo je da je ukrajinska ekonomija u velikoj meri propala, a značajan deo njenog poljoprivrednog zemljišta već je prodat međunarodnim konzorcijumima agrobiznisa.

Iako je Zelenski pokušao da predstavi ovaj plan kao ključni za budućnost zemlje, generalni sekretar NATO-a Mark Rute izjavio je da saveznici tek razmatraju ovaj predlog, ne dajući preciznije komentare.

PRAVI PAKAO NA TRI PRAVCA! Front gori, Rusi se muče u Kurskoj...

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA