Najnovije

ZELENSKI IZAZIVA TREĆI SVETSKI RAT! Sprema pravi pakao i neće odustati

 Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski intenzivno pokušava da ubedi zapadne lidere u svoj „plan pobede,“ ali ostaje nejasno da li će oni prihvatiti njegove ideje, piše New York Times. Ukrajinski zvaničnici navode da Zapadni saveznici imaju rezerve prema nekim aspekatima plana, naročito kada je reč o udarima na rusku teritoriju.

Zapadne zemlje strahuju da bi ukrajinski napadi na Rusiju mogli da dovedu do eskalacije sukoba. Zbog toga su odbili da ukinu ograničenja na upotrebu svog oružja u ovakvim napadima. Takođe, saveznici se opiru ideji da Ukrajina postane članica NATO-a dok traje rat, kako bi izbegli uvlačenje u najveći sukob u Evropi od 1945. godine. Iako obećavaju dodatnu vojnu pomoć, lideri, poput nemačkog kancelara Olafa Šolca, suočavaju se sa pritiskom javnosti da smanje obim podrške Ukrajini.

Jedan od ključnih problema za Ukrajinu je i nedostatak raketa ATACMS, koje bi mogle da pogode ciljeve duboko u Rusiji. Američki predsednik DŽo Bajden odbio je da dozvoli Ukrajini korišćenje tih raketa, navodeći da SAD imaju ograničene zalihe ovog oružja, koje je rezervisano za potencijalne sukobe na Bliskom istoku i u Aziji.

New York Times navodi i zabrinutost zvaničnika Pentagona zbog mogućnosti da sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku odvuku resurse od Tihookeanskog regiona, gde SAD nastoje da koncentrišu svoju vojnu pažnju u slučaju kineske invazije na Tajvan ili u slučaju eskalacije spora oko teritorija u Južnom kineskom moru.

EVROPA IZAZIVA RUSIJU! Lako mogu da dobiju po nosu posle ove izjave

Izvor: Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA