Najnovije

ŠIPTARI U GLIBU LOŠE KARME: Kurtija ne primaju više ni u Stejt departmentu, ni Senatu, ni Kongresu!

Bivši "kosovski" premijer, Isa Mustafa, uputio je kritike na račun aktuelnog kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, zbog narušavanja odnosa sa saveznicima, posebno sa SAD, prenosi Kljan Kosova.
Isa Mustafa

Isa Mustafa

"Naš međunarodni partner kaže da komunikacija sa vladom nije dobra, da se radnje vlade odvijaju bez njihovog informisanja i bez njihove podrške. U međuvremenu, vlast sa druge strane kaže da je sve u redu. Vidimo da naš premijer ide u SAD i niko ga ne ugošćuje iz Stejt departmenta, Senata, Kongresa“, naglašava Mustafa.

Govoreći o četvorogodišnjem upravljanju Kurtijeve vlade, on kaže da je podbacila u ekonomskom razvoju, kapitalnim investicijama i obezbeđivanju stranih investicija.

Prema njegovim rečima, dodaci za majke i decu su kratkoročne politike koje ne pomažu ekonomskom razvoju.

„Mislim da vlast vodi hibridni rat protiv građana i Kosova podacima koji nisu tačni. Nemamo nikakav napredak u oblasti ekonomije. Niko se ne može pohvaliti da smo se odlučili i povećali ekonomiju Kosova. Imamo godišnja povećanja bruto domaćeg proizvoda 3-4 odsto. To je premalo da smanjimo naš razvojni jaz sa EU, ali i pet zemalja u regionu", ocenjuje Mustafa i dodaje da je izvestan napredak postignut u smanjenju nezaposlenosti.

Dodaje da je poseban problem odlazak stanovništva.

"Sada dobijamo statistiku da je od 2012. do 2022. godine oko 250.000 građana otišlo i nikada se nije vratilo. Od 2018. do 2022. otišlo je 150.000 građana. Godišnje se u proseku 31.500 iselilo iz zemlje i uopšte se nije vratilo na Kosovo“, naglasio je Mustafa.

On takođe smatra da je sada situacija na severu drugačija i da je "vlada uspela da se izbori sa kriminalnim grupama, ali da to ne znači da je suverenitet proširen".

„Sada, da li je to uradio uz dogovor ili bez konsultacija sa međunarodnim faktorom, druga je stvar. Međunarodna zajednica je rekla da je sve to urađeno bez njihovog informisanja i konsultacija. Ali sada je druga situacija na severu što se tiče barikada. Pa, to ne znači da smo proširili suverenitet, jer se ova situacija održava sa policijom, a ne sa civilnom vlašću. Mi tamo nemamo organe civilne vlasti, nemamo funkcionalne opštine. (Gradonačelnici opština) Oni su tu i rade svoj posao, ali narod ne radi svoj posao jer u demokratskoj vlasti to treba da pripada građanima koji tamo žive... (Zatvaranje paralelnih struktura, zabrana dinara) Bili su u redu jer su odluke donete ranije. Uradili su akcije i mislim da su akcije dobre, pošto je i tada dinar bio zabranjen, ali je u senci funkcionisao“, kaže on.

Mustafa takođe navodi da je sada veća sloboda kretanja u četiri opštine na severu, ali napominje da to treba transformisati u pokret koji odražava normalno ponašanje, a ne demonstraciju sile.

"Ne možete samo tako, što ćete pokazati da ste tu, čak ni premijer i ministar unutrašnjih poslova i ministar lokalne samouprave, jer to ne stvara bliskost i podršku građana. Stvari treba da se vrate u normalu, a ne da se prave populističke parade“, izjavio je Mustafa.

Pogledajte OVDE današnje proteste i blokade magistralnih puteva udruženja “Ne damo Jadar”

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA