Najnovije

Zaharova o "Severnom toku": Kapetan danske luke jasno rekao da je video američki vojni brod

Četiri ili pet dana pre eksplozije na "Severnom toku" kapetan jedne luke danskog arhipelaga Ertholmene primetio je nekoliko neidentifikovanih brodova sa isključenim primopredajnicima koji su odbili da odgovore na zahteve danske misije koja im se približila. Ispostavilo se da su to bili američki brodovi, kaže Marija Zaharova.

Kapetan danske luke arhipelaga Ertholmene Jon Anker Nilsen jasno je rekao da su ga poslednje dve godine terali da prećuti šta je video par dana pre napada na "Severni tok", napisala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na Telegramu, komentarišući analizu grupe danskih novinara koja je objavljena 26. septembra. 

Portparolka je istakla da je manje od nedelju dana pre eksplozije u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Danske primećen američki vojni brod sa isključenim primopredajnikom. 

"Prvih dana, kapetanu luke je, prema sopstvenoj izjavi, rečeno 'da ne kaže ni reč'. Ali, danas Jon Anker Nilsen može skroz da kaže da se četiri ili pet dana pre eksplozije na Severnom toku sa spasilačkom službom uputio na Erholmene, jer je tamo otkriveno nekoliko neidentifikovanih brodova sa isključenim primopredajnicima koji nisu odgovarali na zahteve. Kako se ispostavilo, to su bili američki ratni brodovi. Kada im se spasilačka misija približila, komanda im je naredila da se vrate", citirala je Zaharova tekst koji su objavili danski novinari.  

Zaharova je dalje upitala da li su španski, nemački i danski istražitelji razgovarali sa kapetanom luke ili su se, pak, uhvatili za verziju prema kojoj iza svega stoje poljsko-ukrajinski ronioci Vladimira Zelenskog.

Kada je o svedočenju Jona Ankera Nilsena preneo RT, danski mediji još jednom su optužili Kremlj da se bavi "dezinformacijama" i "propagandom". 

Ali, samo "razmislite još jednom: RT je samo ponovio reči danskog mornara koje su objavili danski mediji", podsetila je portparolka. 

PROVOKACIJA NA BILBORDU U VALJEVU: Orao sa albanske zastave "davi"...

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA