Najnovije

ISTINA ILI LAŽ: Rusi bacili bombu ODAB-9000 na Volčansk!? (VIDEO)

U Volčansku, koji se nalazi na borbenoj liniji, ruska vojska je prvi put upotrebila jednu od najmoćnijih nenuklearnih vazdušnih bombi na svetu – ODAB-9000, prenose brojni izvori.
Baaam!

Baaam!

Eksplozija deluje toliko snažno da se njen efekat poredi sa nuklearnim udarom, međutim, za sada nema zvanične potvrde o upotrebi ove bombe.

ODAB-9000, koja se smatra jednom od najmoćnijih vakuum bombi u arsenalu ruske vojske, a i na svetu, dizajnirana je za uništavanje utvrđenih objekata i masovno uništavanje neprijateljskog osoblja.

NJena upotreba mogla bi značajno uticati na tok neprijateljstava u svim oblastima, stvarajući značajnu prednost za ruske snage.

Na snimku se vidi kako se nakon eksplozije širi gigantski udarni talas koji je izazvao kolateralna razaranja na pozicijama Oružanih snaga Ukrajine. Međutim, nama deluje da je ovde u pitanju ipak ODAB-1500 bomba.

Takođe, bombe serije 9000 ne poseduju komplete za jedrenje i navigaciju, UMPK, te bi bombarder morao da preleti direktno iznad ciljane lokacije.

Iako su obe bombe izuzetno destruktivne, ODAB-1500 ima znatno manji kapacitet u poređenju sa ODAB-9000.

ODAB-9000 je termobaričko oružje, što znači da koristi kiseonik iz okolnog vazduha kako bi generisalo intenzivnu eksploziju i snažan udarni talas, izazivajući opštu destrukciju na velikoj površini.

Ako se ove tvrdnje pokažu kao tačne, iako mi ne verujemo, to bi bila prva zabeležena upotreba ODAB-9000 u borbi. Tačna priroda korišćenog oružja i njegov uticaj na bojnom polju i dalje su predmet debate.

Podsetimo, po prvi put na teritoriji Ukrajine, upotreba teške volumetrijske detonacione bombe (ODAB) teške 1500 kg od strane Rusije zabeležena je u martu 2024. godine.

Termobarični projektil ODAB-1500, kako je napomenuto, radi na principu prskanja zapaljive tečnosti u atmosferu neposredno pre nego što stigne do cilja, nakon čega se pali.

Eksplozija stvara oblak dima koji se diže do visine od čak 1 km i ima izuzetno značajnu destruktivnu moć. Ranije je Rusija već koristila volumetrijske eksplozivne bombe, ali značajno manje snage – od 170 do 500 kg.

Pogledajte snimak udara bombe ODAB-1500 u Volčansku:

Pročitajte OVDE sve o akcijama oslobađanja Ugledara

Izvor: Oružje Onlajn / Pravda.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA