Najnovije

DODIK: Zapadni koncept slabljenja Rusije ne uspeva, Putin pokazao lidersko upravljanje BRIKS-om

Predsednik Republike Srpske se u Kazanju sastao sa šefom Tatarstana.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je danas, na sastanku sa šefom Tatarstana Rustamom Minihanovom u Kazanju, da vreme pokazuje da zapadni koncept slabljenja Rusije – ne uspeva.

Dodik je istakao da je ruski predsednik Vladimir Putin pokazao lidersko upravljanje BRIKS-om i da je to jako važno, prenosi agencija Srna.

Dodik je istakao da je BRIKS jedina sigurna, stabilna alternativa postojećem uređenju sveta, i da bi trebalo dodatno da ojača.

On je rekao da gotovo da nema zemlje koja ne želi da vidi sebe u određenim kontaktima i saradnji sa BRIKS-om, mirovnim pokretom u svetu koji pokušava da obezbedi stabilnost i mir uvažavajući suverenitete, unutrašnja uređenja, bez mešanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

Predsednik Republike Srpske je naglasio da je to savez nezavisnih država koje se svojevoljno, bez ikakvih pritisaka, uključuju u ovu organizaciju sa željom da svet bude pravedniji i bolji i stabilnije mesto za život.

"To je nešto što se u unipolarnom svetu samo može sanjati. Prema tome, ovo je realna alternativa onome što sada imamo u svetu", rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je izrazio uverenje da će u narednom periodu i Srbija donositi odluke u vezi sa BRIKS-om.

On je podsetio da je NATO osiromašenim uranijumom bombardovao Republiku Srpsku zbog čega je sada, kako je naveo, na tim područjima sve više obolelih od malignih bolesti.

"Stalno su negirali da je reč o osiromašenom uranijumu", napomenuo je Dodik.

On je rekao da je na tom bombardovanom području sedam dana boravila grupa italijanskih vojnika, bez zaštitne opreme, nakon čega su svi dobili neku malignu bolest i nijedan od njih više nije živ.

"NJihove porodice su pokrenule sudske procese protiv NATO-a, međutim Međunarodni sud pravde se proglasio nenadležnim, pa su advokati tužili Italiju zbog toga što je vojnike poslala nezaštićene", dodao je Dodik.

Prema njegovim rečima, epilog je to da je pre tri godine sud doneo odluku da se plati 350 miliona evra odštete porodicama.

"A koga mi da tužimo, koga da tuže naši ljudi? Ne mogu nikoga", zaključio je Dodik.

Dodik u Tatarstanu posetio Hram Kazanjske ikone majke Božije
Dodik je danas obišao i Hram Kazanjske ikone majke Božije.

"Sa velikim zadovoljstvom posetio sam Hram Kazanjske ikone Majke Božije. Ova svetinja predstavlja nepresušni izvor duhovnosti pravoslavnih vernika, duboke vere, praštanja i ljubavi prema svima. Hvala mitropolitu kazanjskom i tatarstanskom Kirilu na srdačnom dočeku", napisao je predsednik Srpske na svom Iks nalogu.

GORNJAK U "KLEŠTIMA": Ruske snage nadomak Kurahova - napredak i kod Krasnogorovke

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA