Najnovije

Građani Moldavije na referendumu rekli "ne" Evropskoj uniji

Građani Moldavije na referendumu nisu glasali za ulazak republike u EU. Nakon obrade 30 odsto glasačkih listića, 56 odsto je bilo "protiv", dok je 43 odsto glasalo "za", saopštila je Centralna izborna komisija.

Danas, zajedno sa referendumom o stupanju Moldavije u EU, održani su i predsednički izbori. Prema preliminarnim podacima, aktuelna predsednica Maja Sandu vodi sa 33 odsto glasova, nakon obrađenih 14 odsto biračkih listića.

Na drugom mestu našao se bivši državni tužilac Aleksandar Stojanoglo sa 30 odsto podrške. Lider Naše stranke Renato Usati zatvara prvu trojku sa 15 odsto glasova.

Paralelno s izborima držan je i referendum na kome su građani trebali da odgovore na pitanje: „Da li podržavate promenu Ustava kako bi Republika Moldavija ušla u Evropsku uniju?“.

U slučaju uspeha referenduma, preambula Ustava će biti dopunjena rečima „potvrđivanje evropskog identiteta naroda Republike Moldavije i nepovratnosti evropskog kursa Republike Moldavije, proglašavajući integraciju u Evropsku uniju kao strateški cilj Republike Moldavije“. Osnovni zakon će takođe biti dopunjen novim odeljkom gde će se govoriti da će pristupanje Moldavije osnivačkim sporazumima EU biti utvrđeno parlamentarnim zakonom. Ovi ugovori i pravni akti „imaće prednost nad bilo kojim protivrečnim odredbama domaćeg zakona“.

RUSKA VOJSKA POJAČALA PRITISAK KOD ČASOV JARA: Napredovanje prema Konstantinovki izaziva nove pretnje

Izvor: Sputnikportal.rs
 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA