Najnovije

OPASNE PORUKE STIŽU IZ PARIZA: Nismo protiv članstva Ukrajine u NATO alijansi!

Pitanje potencijalnog članstva Ukrajine u NATO zavisiće od stava nove administracije Sjedinjenih Država, ali Francuska nije protiv ulaska Kijeva u vojni blok. To je izjavio francuski ministar odbrane Sebastijan Lekornu, prenosi La Tribjun Dimanš.

On je istakao da se Francuska „u principu ne protivi” ulasku Ukrajine u NATO. Lekornu je takođe rekao da mu je tokom sastanka sa američkim kolegom Lojdom Ostinom rečeno da američki republikanci i demokrate „zauzimaju jasan stav po pitanju podrške Ukrajini“.

Šef francuskog ministarstva odbrane je takođe napomenuo da će se nova administracija, bez obzira na rezultate predsedničkih izbora u Sjedinjenim Državama, fokusirati na Kinu.

„Ovo dovodi u pitanje alokaciju troškova za NATO. I ovde Evropljani ne treba da se zavaravaju. Model u kome američki poreski obveznici plaćaju bezbednost rumunskih ili baltičkih građana postaje prošlost. Očekujem mnogo od nove Evropske komisije, posebno u pogledu uklanjanja prepreka koje muče [evropsku] odbrambenu industriju“, rekao je on.

Prethodno je francuski Mond, pozivajući se na izvor, pisao da se Sjedinjene Američke Države više ne protive ulasku Ukrajine u NATO. Prema pisanju publikacije, ako kandidat demokrata Kamala Haris pobedi na predsedničkim izborima, aktuelni američki lider DŽo Bajden moći će da aktivno deluje po pitanju pozivanja Ukrajine u NATO tokom svog tranzicionog perioda.

Pročitajte OVDE šta Zelenski traži od saveznika...

Izvor: Pravda.rs

 

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA