Najnovije

PROCUREO AMERIČKI IZVEŠTAJ: Kakve podatke je Pentagon imao o aktivnostima izraelske vojske?

Neimenovani američki zvaničnik potvrdio je autentičnost dokumenata za Si-En-En, opisujući njihovo curenje u javnost kao "duboko zabrinjavajuće".

SAD su pokrenule istragu nakon što su visoko poverljivi obaveštajni izveštaji o pripremama Izraela za moguće napade na Iran procureli na internet, prenosi Si-En-En, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

Očigledno narušavanje bezbednosti dogodilo se usred intenzivnog sukoba između Irana i Izraela – koji je obećao da će odgovoriti na raketni napad koji je Teheran izvršio početkom oktobra.

Kako navodi Si-En-En, u petak su dva dokumenta postavljena na anonimni Telegram kanal "Midl ist spektejter", "koji prati događaje u regionu Bliskog istoka i kritikuje Izrael".

U prvom dokumentu, koji je očigledno pripremila Nacionalna geoprostorno-obaveštajna agencija Pentagona, kaže se da je IDF "nastavio ključne pripreme municije i tajne aktivnosti bespilotnih letelica 16. oktobra, gotovo sigurno radi napad na Iran".

Drugi dokument sadrži detaljan izveštaj o "vežbi angažovanja velikih snaga" koju je izraelsko vazduhoplovstvo sprovelo od 15. do 16. oktobra.

Neimenovani američki zvaničnik potvrdio je autentičnost dokumenata za Si-En-En, opisujući njihovo curenje u javnost kao "duboko zabrinjavajuće". Zvaničnik je izjavio da je istraga koja je u toku usmerena na utvrđivanje ko je imao pristup strogo poverljivim planovima, koji su na kraju dospeli do društvenih mreža.

Telegram kanal koji je objavio dokumente je u subotu izdao saopštenje u kom se tvrdi da je dokumente dobio od "anonimnog izvora na Telegramu koji je odbio da se identifikuje". Kanal je dalje tvrdio da "nema veze sa osobom koja je direktno dovela do curenja dokumenata".

FICO OPLEO PO ZELENSKOM: "Plan pobede" nerealističan i neostvariv

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA