Najnovije

Vučić za RT Balkan: O čemu sam razgovarao sa Putinom

Dvojica lidera razgovarali su na 80. godišnjicu oslobođenja Beograda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je za RT Balkan da je, nakon dve i po godine, sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom vodio dug i ličan odgovor, te da Putin razume težinu pozicije Srbije.

"Veoma je dug razgovor bio, razgovarali smo kao ljudi koji se dugo poznaju, prijatelji, bio je to ličan razgovor, o tome ko su slabi lideri, ko su jaki. Putin je dva puta ponovio rečenicu 'ono što je dobro za Srbiju, dobro je i za Rusiju. Putin, više nego svi ruski političari razume poziciju Srbije i težinu njene pozicije", rekao je Vučić za RT Balkan.

razgovarao je telefonom sa ruskim liderom Vladimirom Putinom na 80. godišnjicu oslobođenja Beograda,.

"Vrlo dobar razgovor sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Vladimirovičem Putinom", objavio je Vučić na svom instagram nalogu, dodajući da je izrazio nadu da Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji.

Predsednik je podsetio da sa ruskim kolegom nije razgovarao gotovo dve i po godine, a istakao je da je ovaj razgovor bio "otvoren, dug i sadržajan".

"Govorili smo naravno o 80 godina od oslobođenja Beograda i zahvalio sam predsedniku Putinu na čestitkama i ukazao na nepokolebljivi slobodarski duh srpskog naroda i zahvalnost Srbije i našeg roda jedinicama Crvene armije, koje su zajedno sa srpskim jedinicama učestvovale u oslobađanju našeg glavnog grada", rekao je Vučić.

Dvojica državnika razmenila su mišljenje o svim važnim bilateralnim pitanjima, a Vučić je zahvalio Putinu što je uspeo da obezbedi da Srbija i ove godine ima dovoljne količine gasa.

Razgovaralo se i o drugim važnim pitanjima, ekonomskoj saradnji, kao i o bitnim političkim pitanjima.

"Izrazio sam nadu baš kao i pre dve i po godine da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji, kao što sam pokazao i izuzetnu zahvalnost za podršku našim naporima u UN po pitanju različitih rezolucija, a posebno stalnu podršku teritorijalnom integritetu Srbije. To je nešto što se neće menjati. Verujem da će ovo doprineti daljem razvoju srpsko-ruskih odnosa i da ćemo moći ne samo da se pomažemo već i da razvijamo poverenje između naših naroda", zaključio je Vučić.

Vučić je kasnije, obilazeći izložbu u Predsedništvu izrazio nadu da će češće razgovarati sa ruskim predsednikom i istakao da smatra da ćemo na ekonomskom i političkom polju više sarađivati.

Predsednik Srbije, koji je inače nedavno dobio poziv od ruskog predsednika na samit BRIKS-a u Kazanju, rekao je da će više detalja o razgovoru sa ruskim državnikom otkriti tokom sutrašnjeg gostovanja na RTS-u.

Vučić je, inače, pre nekoliko dana najavio da će 20. ili 21. oktobra otkriti da li će prihvatiti Putinov poziv i učestvovati na skupu.

Ruski predsednik pre dva dana uputio je Vučiću pismo povodom obeležavanja godišnjice oslobođenja Beograda.

"Rusi i Srbi su vekovima stajali rame uz rame u borbi protiv zajedničkih neprijatelja, zajedno su savladavali nedaće i iskušenja. Važno je da dobre tradicije bratskog prijateljstva, koje su nam zaveštali preci, i danas služe kao pouzdana osnova za razvoj odnosa strateškog partnerstva između Ruske Federacije i Republike Srbije", naveo je Putin u pismu.

VUČIĆ RAAZGOVARAO SA PUTINOM: Vrlo dobar razgovor sa Vladimirom Vladimirovičem

Izvor: Rt.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA