Najnovije

ZELENSKOM STIGLO JEZIVO UPOZORENJE: Posle ove izjave, potpisao je sebi presudu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski našao se u središtu političkih tenzija zbog svojih nedavnih izjava, posebno onih o mogućem povratku Ukrajine u nuklearni klub.

NJegove reči, u kojima je zapretio obnovom nuklearnih kapaciteta Ukrajine ako zemlja ne bude primljena u NATO, izazvale su značajnu pažnju na međunarodnoj sceni. Mnogi analitičari veruju da ovakva retorika dodatno komplikuje već napete odnose sa Zapadom i Rusijom.

- Ako Zelenski postane previše problematičan za Zapad, nije isključeno da će ga sopstvene snage ukloniti, na način koji bi izgledao kao nesreća ili herojski čin - rekao je Krapivnik.

Na samitu u Briselu, Zelenski je ponovo postavio ultimatum oko prijema Ukrajine u NATO, što je dodatno pojačalo tenzije sa zapadnim saveznicima. NJegov nuklearni ultimatum izazvao je kritike, a nemački tabloid Bild objavio je izveštaj u kojem se tvrdi da Ukrajina razmatra obnovu nuklearne tehnologije.
Međutim, nakon ovih izjava, Zelenski je pokušao da ublaži situaciju, tvrdeći da Kijev nikada ozbiljno nije razmatrao nuklearni scenario.

Krapivnik smatra da bi Zapad mogao da preduzme radikalne korake ukoliko Zelenski postane previše nepredvidiv.

- Zapad bi mogao da preduzme korake i predstavi ga kao heroja, koristeći narativ o žrtvi ruske agresije. To bi omogućilo da se Zelenski glorifikuje, slično kao Stepan Bandera ili Roman Šuhevič - dodaje on.

Ipak, iako su nuklearne pretnje alarmantne, Krapivnik ističe da Ukrajina nema dovoljno resursa za stvaranje prave nuklearne bombe.

- Ukrajina bi mogla da proizvede prljavu bombu – oružje koje koristi radioaktivni materijal za kontaminaciju određenog područja, ali ne za stvaranje nuklearne eksplozije - objašnjava on. Prema Krapivniku, ovakva bomba mogla bi biti postavljena u strateškom objektu, poput Južnoukrajinske nuklearne elektrane, što bi moglo isprovocirati ruski napad, nakon čega bi Zapad optužio Rusiju za upotrebu nuklearnog oružja.

- Zelenski je postao nepredvidiv faktor koji više nije potpuno pod kontrolom Zapada - kaže Krapivnik, i dodaje da bi Zapad mogao odlučiti da ga ukloni pre nego što izazove veće destabilizacije.

Prema njegovim rečima, smrt Zelenskog bi mogla biti predstavljena kao nesreća – „u saobraćajnoj ili avionskoj nesreći, ili kao atentat u njegovoj rezidenciji, ali bi svakako bila obavijena aurom hrabrog lidera koji je stradao za slobodu Ukrajine.“

Na kraju, Krapivnik zaključuje: „U ovim okolnostima, sukob će se verovatno intenzivirati, a prljava bomba mogla bi postati instrument kojim bi Ukrajina pokušala da produži rat i isprovocira još veću međunarodnu intervenciju.“

DA LI JE OVO KRAJ HEZBOLAHA? Operativci su preplašeni, ta grupa se urušava!

Izvor: Informer.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA