Najnovije

OPŠTE RASULO ŠIPTARSKE LAŽNE VOJSKE: Masovno napuštanje i osipanje ljudstva tzv. KBS-a

Veliki broj pripadnika KBS je napustio službu što stručnjaci i opozicija smatraju uznemirujućim, dok je Ministarstvo odbrane saopštilo da njihov odlazak ne može da utiče na operativnost KBS, piše Telegrafi.
Opasni, nema šta...

Opasni, nema šta...

“Tokom ove godine, oko 119 pripadnika je dobrovoljno napustilo KBS”, izjavio je ministar odbrane Ejup Maćedonci.

Opozicija na Kosovu ocenjuje da je reč o propustu vlade Aljbina Kurtija jer ne mogu da ispune uslove pripadnika KBS-a.

Dodaju da pripadnici KBS-a ne napuštaju službu zbog loše hrane i razdvojenosti od porodice kako se spekuliše, već zbog niskih plata.

Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Beriša kaže da je većina vojnika dala zakletvu svojim roditeljima i da ne može da zamisli kako je takav vojnik primoran da odustane od svog sna i radi kao čuvar u diskoteci ili kao taksista.

“Nijedan vojnik nije otišao zbog loše hrane, jer je mogu sami nabaviti. Vojska je karijera. Kakav je to vojnik koji je primoran da radi u obezbeđenju u diskoteci, taksiju ili dostavlja brzu hranu nakon radnog vremena, ubili su svoje dostojanstvo”, rekao je Beriša.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova Driton Seljmanaj navodi da je Vlada u stanju da strukturalno ruši Kosovo zarad ličnih i privatnih interesa.

„Vidimo kosovske vojnike kako stopiraju do kasarne. Vlada je u poziciji da strukturalno ruši postojanje države Kosovo, radi ličnih i profitnih interesa. Ko je ta osoba, je li on premijer ove zemlje ili ne, ili je to usluga nekom drugom”, dodao je Seljmanaj.

Bivši glavni inspektor Kosovske obaveštajne agencije Burim Ramadani istakao je da je dobrovoljni odlazak pripadnika KBS-a postao svojevrsni trend, čin koji bi trebalo da zabrine Ministarstvo odbrane i Vladu Kosova.

„Izuzetno je uznemirujuće što je dobrovoljni odlazak pripadnika KBS-a postao svojevrsni trend. Bilo je, ima i biće pojedinačnih slučajeva, ali u slučajevima kada to pređe u trend, to znači alarm za Ministarstvo odbrane, Vladu i Skupštinu Kosova”, naglasio je Ramadani.

Politička savetnica ministra odbrane LJiridona Gaši, naglasila je da razlog napuštanja KBS-a nije plata, jer su već povećane.

“Na operativnost KBS-a, to ne može imati uticaja, jer su regrutacije koje su izvršene tokom ovog trogodišnjeg perioda obično veće od napuštanja, ima 2.271 pripadnik koji je regrutovan”, naglasila je Gaši.

Pročitajte OVDE o najkrvavijoj zoni ratišta u Ukrajini

Izvor: Kosovo Onlajn

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA