Najnovije

Vučić tvrdi da nema stručnjaka koji je protiv kopanja litijuma, a sad mu je stigao odgovor od akademika i profesora

Ako predsednik Vučić ne želi da nas čuje mi ga ne možemo naterati, svako sluša muziku koju voli, odgovaraju stručnjaci koji su ukazivali na štetnost otvaranja rudnika litijuma u okolini Loznice na opasku predsednika Srbije da se niko stručan u Srbiji nije usprotivio projektu “Jadar”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne veruje ni reč predstavnicima kompanije “Rio Tinto”, ali da veruje domaćim stručnjacima, koji, kako je naveo, “proveravaju svaki potez i papir, i koji su garant da će biti zaštićena životna sredina“.

Upitan šta sa ekspertima kojim misle drugačije, kratko je rekao da te ljude nije video, dok je na dodatno pitanje šta je sa akademicima koji su se usprotivili projektu “Jadar” odgovorio:

“Samo mi recite ko je od njih koji se javljaju ekspert”.

Naravno, imao je i opasku da uvek kada on upita za konkretna imena “maca svima pojede jezik”. Tom prilikom dodao je da su svi stručnjaci sa Rudarsko-geološkog fakulteta za projekat “Jadar”.

“To što nas ne čuje nije naš problem”

Zoran Stevanović, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta u penziji, ističe za Nova.rs da to što predsednik nije čuo ili nije želeo da čuje njega i njegove kolege, kada su pričali o štetnim posledicama projekta, nije njihov problem.

“Ako predsednik nije želeo da čuje druga stručna mišljenja ili ga o tome savetnici nisu obavestili, ne možemo ga naterati. Svako sluša muziku koju voli”, samo je kratko prokomentarisao Stevanović.

Ovaj stručnjak za oblast hidrogeologije više puta je u javnosti ukazivao na štetne efekte rudarenja litijuma, posebno na moguća zagađenja vode.

On je tako u emisiji Utisak nedelje podsetio da su na samo 17 kilometara od mesta gde je “Rio Tinto” planirao rudnik u dolini Jadra, na području Mačve najveće rezerve podzemnih voda od značaja za mačvanski i beogradsko-posavski region.

„Te količine vode su dvostruko ili trostruko veće od onih koje Beograd koristi za snabdevanje svog stanovništva“, istakao je tada i upozorio na potencijalne havarije i incidente u eventualnom rudniku i za vreme prirodnih nepogoda, poput zemljotresa ili poplava.

Stevanović, koji je tada u emisiji gostovao sa dekanom Rudarsko-geološkog fakulteta Aleksandrom Cvjetićem, koji je podržao projekat “Jadar”, upitao je takođe da li je zaista “normalan sled stvari da profit bude u prvom pranu u odnosu na ono što je želja ljudi, a to je da se sačuva životna sredina”.

„Iako mi je gospodin Cvjetić kolega, ja ne mogu da se složim sa tim, to mi zvuči kao bajka. Ja ne mogu da verujem da ljudi veruju sa toliko ubeđenja da neće biti posledica“, izjavio je Stevanović.

“Ubeđuju nas da noću sunce sija”

Kada su u pitanju članovi Srpske akademije nauka i umetnosti, koji se protive projektu “Jadar”, a koje predsednik ne vidi i ne čuje, jedan od njih svakako je hemičar Nenad Kostić.

On ocenjuje da i građani nestručni za projekat Jadar “mogu jasno da vide koliko je on štetan već po rečima i postupcima kojima propagandisti neubedljivo i bezuspešno guraju projekat, uveravajući građane da noću sija sunce i da je voda suva”.

“U tom stilu glavni promoter, predsednik Republike, na RTS-u omalovažava najbolje stručnjake, žmuri pred tvrdim činjenicama, odriče ono što stručnjaci ne tvrde”, ističe.

Kostić kao odgovor na predsednikovo pitanje ko su ti stručnjuaci koji su protiv rudarenja litijuma u dolini Jadra za Nova.rs nabraja brojne situacije u kom su naučnici izneli svoj jasan stav.

Podseća da je SANU priredila svestran simpozijum o projektu “Jadar” u maju 2021. godine, na kom su učestvovali predstavnici i saradnici “Rio Tinta”, nezavisni stručnjaci, tadašnja ministarka rudarstva i energetike.

“Riotintovci su se dosledno brukali. Akademija je recenzirala, prihvatila, objavila zbornik radova od 320 stranica, Akademija je zaključila da je projekat štetan za Srbiju”, naglašava Kostić.

Dodaje i da je Akademija inženjerskih nauka Srbije je temeljno razmotrila ovaj projekat u novembru 2021. i odbacila ga kao štetnog.

“Dragana Đorđević, naša vodeća hemičarka za životnu sredinu, i ja organizovali smo u februaru 2022. godine apel Narodnoj skupštini da obustavi projekat. Apel je potpisalo 73 stručnjaka svih struka relevantnih za projekat: hemičara, biologa, fizikohemičara, fizičara, inženjera, lekara, meteorologa, pravnika”, objašnjava.

“Vučić kao da žmuri i drži čepove u ušima”

Kostić ukazuje da eminenti hidrogeolozi dr Zoran Stevanović i dr Veselin Dragišić, penzionisani redovni profesori RGF-a, često javno kritikuju planove da se u okolini Loznice rudari litijum.

Dodaje da su on, profesori Ratko Ristić i Vera Dondur, kao i mnogi drugi više puta u javnosti u debatama sa predstavnicima projekta ukazivali na sve njegove štetne aspekte.

“Ja sam hemičar, penzionisan profesor američkih univerziteta, dobitnik američkih i srpskih naučnih i akademskih nagrada i počasti. Mnogo puta sam kritikovao projekat Jadar i njegove promotere u novinama i na masovnim zborovima građana”, ističe Kostić.

Pominje i javnu kritiku projekta koja je stigla od četrnaestoro biologa iz pet uglednih ustanova: Biološkog fakulteta u Beogradu, Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, Prirodnjačkog muzeja, i Instituta za multidisciplinarna istraživanja.

“Četvoro eminentnih domaćih ekonomista analizirali su ekonomsku studiju Rio Tinta i procene te kompanije. Dosledno ispada da bi moguća dobit Srbije bila zanemarljivo mala čak i ako bi sve teklo po planu. Predsednik Republike neubedljivo tvrdi da ne zna ni za jednog stručnog kritičara projekta. Kad bi njegova tvrdnja bila istinita, ispalo bi da on godinama žmuri i drži čepove u ušima” zaključuje Kostić.

SLEDEĆI SATI SU KLJUČNI! Žestoka ofanziva ukrajinske armije

Izvor: Nova.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA