Najnovije

Zatulin: Putin nikad neće pristati da postoji država „Kosovo“

Potpredsednik gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Zatulin je upozorio je na srpsko-ruskoj konferenciji „Kultura sećanja i negovanje istorijske istine“ da će Srbija i Rusija biti mete Zapada sve dok naše zemlje i narodi postoje.

 - Ovde je poginulo 18000 ruskih ljudi u oslobađanju Beograda i Jugoslavije, a Amerikanci i Britanci su ga 1944 bombardovali, ukazao je i Zatulin na početku obraćanja i elaborirao licemernu politiku dvostrukih aršina koju Zapad vodi prema Srbiji.

- Hajde da se setimo kakva je bila pozicija Zapada devedesetih. Slovenija i Hrvatska su rekle da hoće nezavisnost, Zapad je to odmah podržao, a Nemačka ih prva priznala. Srbi iz RS su želeli da budu sa Srbijom i Crnom Gorom, ali u tom trenutku Zapad kaže da je „sveta krava“ teritorijalni integritet, i - počela je tragedija. Zapad je i treći put „okrenuo ćurak“ kad se počelo govoriti o tome da „kosovari“ žele nezavisnost. Dakle, tri puta su zavisno od svojih interesa menjali principe.

Tako posmatraju i stvari kod nas…

A, mi vodimo dva rata istovremeno - odloženi građanski rat za kulturu sećanja, da smo mi Rusi i Ukrajinci jedan narod. To je građanski rat. A vodimo i otadžbinski rat sa koalicijom zapadnih zemalja. U 2021. godini je jasno rečeno - poljski predsednik Leh Valensa je rekao – možda nećemo imati drugu priliku da razbijemo Rusiju i da je sklonimo sa mape sveta, ukazao je Zatulin i podvukao da su (Zapadu) i Rusija i Srbija „krive što postoje i dok postoje biće mete napada Zapada“.

- Želja ruskog naroda je oduvek bila da podržimo Srbiju. Danas od Srbije ne očekujemo da će ući u borbu sa nama u Ukrajini, mi ćemo u toj borbi sami uspeti. Ali danas nastupamo ovde sa željom da shvatite šta se dešava: da je ovo što radimo - pravedno. Kao što je pravedno da je Kosovo i Metohija istorijski deo Srbije. Putin blisko srcu uzima sve što se dešava sa Srbima i Srbijom i nikada neće pristati na ustupke da se ponize Srbi i da se prihvati da postoji takva država.

Ambasador Bocan-Harčenko istakao je da mu je velika čast da bude učesnik u forumu te, iako u početku nije planirao da nastupi, ipak je želeo da istakne i sledeće:

„Svi govornici su podvukli da postoji veza naša dva naroda u pređašnjem vremenu i danas, kao i u nedavnoj prošlosti. Rusija je tada činila sve što je mogla na političkom i humanitarnom, i na drugim planovima. Beogradska operacija bila je saradnja u kojoj je Crvena Armija bez prethodnih priprema došla i priključila se borbi. Mi tu operaciju shvatamo, istorijski gledano, kao jednu od najvažnijih strateških operacija koje su oslobodile ne samo balkanski region, nego su bile strateške i za oslobođenje cele Evrope od fašizma. Ta operacija je omogućila da Crvena Armija nastavi ka Mađarskoj i drugim frontovima. U vojnom, političkom i duhovnom smislu je to bila važna operacija!

Kada su naši borci ulazili u Srbiju, dobili su liflete, neću citirati šta je na njima pisalo da ne bih pogrešio, ali suština je bila da je Srbija posebna zemlja, prijateljska, gde živi posebno prijateljski narod, gde se naš saveznik - oslobodilačka vojska Jugoslavije, borila od prvog dana i nastaviće tada da se bori sa nama do oslobođenja zemlje, rekao je Bocan-Harčenko.

Ambasador je svoje obraćanje završio skrenuvši pažnju prisutnih na čestitku koju je predsednik RF Vladimir Putin uputio predsedniku Vučiću - čestitku „povodom bratstva po oružju, na kom osnovu je izgrađeno naše strateško partnerstvo za mnoge buduće decenije“.

Posle ovog uvodnog dela usledila su dva panela na kojima su govorili ili pripremili radove srpski i ruski vojni eksperti - pukovnik prof. Dalibor Denda, pukovnik doc. dr Miljan Milkić, pukovnik prof. dr Slobodan Đukić, kontraadmiral Boško Antić, zatim eksperti društvenih instituta - dr Ivana Luknar, dr Radosav Tucović, prof. dr Slobodan Bjelica, prof. dr Aleksaj Timofejev, prof. dr Snežana Vukadinović.

Skupu su se obratili i direktor Instituta za slavistiku RAN Konstantin Nikiforov, kao i predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih Živadin Jovanović i ambasador Vladimir Kršljanin.      

Živadin Jovanović je istakao da je svet u najvećim promenama u istoriji.

- Srbi i Rusi su uvek u istoriji delili zajedničku sudbinu i branili slobodu i dostojanstvo kao najvažnije ljudske vrednosti. Naša dva naroda su podnela najveće žrtve za slobodu naroda Evrope i sveta, a mi ovde danas odajemo poštu i borcima i stotinama hiljada civila koji su bili zatočeni u logorima Beograda i ubijeni u stratištima.

Pod okriljem zapadne demokratije i antikomunizma, dugo se pojačava revizija sveobuhvatne istine o rezultatima Prvog i Drugog svetskog rata, pa i NATO agresije na Jugoslaviju. Uobličen je trend da se umanjuje odgovornost izazivača Drugog svetskog rata i nosilaca ideologije genocida, i paralelno, proces umanjivanja doprinosa pobedi, potcenjivanje milionskih žrtava Sovjetskog Saveza i Srbije.

Hegemonističkoj i ekspanzionističkoj strategiji vodećih sila Zapada smeta istorijska istina da je Crvena Armija dala odlučujući doprinos pobedi saveznika u Drugom svetskom ratu i slomu nacifašizma. Ne odgovara im istina da je ruski narod podneo daleko najveće ljudske žrtve za slobodu Evrope i sveta. Zato se kroz obrazovni sistem i kvazinauku zapadnih zemalja, kao i medije, veliča se doprinos angloameričkih saveznika, a umanjuje odlučujući doprinos Crvene Armije.

Radi se na tome da se holokaust i žrtve fašizma bace u zaborav. U tom cilju se satanizuje i srpski narod, nametanjem teze o genocidnosti na primeru Srebrenice. Slično se radi širenjem rusofobije u Evropi.

Austrougarski i nemački nacifašistički okupatori i NDH izvršili su genocid nad našim narodom, a to se pokušava gurnuti u zaborav. Umanjuje se odgovornost dželata i apsurdno uvodi odgovornost Srbije i srpskog naroda za zločine u Drugom svetskom ratu. Postoje i pokušaji da se uklone dokumenta koja svedoče o srpskim žrtvama.

Nemačka vlada je bila pokretač rezolucije o Srbima kao genocidnom narodu povodom Srebrenice, ali mi nećemo dozvoliti da zapadne zemlje ispravljaju našu istoriju!

Mi moramo da ideje i rešenja crpimo iz istorijskih iskustava. U vrhu takvih procena mora biti savezništvo po oružju srpskog i ruskog naroda.

Korak po korak, revizija istorije je ušla u institucije Zapada. Dan Evrope je tako proglašen na Dan pobede, upravo na 9. maj! Evropski parlament je usvojio niz dokumenata kojim izjednačava u odgovornost za izbijanje Drugog svetskog rata Staljina sa nacistima!

Iza procesa revizije stoji krupni kapital. I taj proces se seli od nauke, preko NVO i diskografskih kuća, do rušenja spomenika borcima protiv fašizma i njihovom zamenom bistama fašista! Revizija je zločin! Ona je osnov za promenu granica i nasilnu promenu stvarnosti, koje je teško izvesti bez ratova. To je utiranje puta novim sukobima, kazao je Jovanović.  

Govoreći o saradnji Srbije i Rusije, on je istakao da dve zemlje uspešno sarađuju u UN, ali je posebno ukazao da postoji inicijativa za saradnju udruženja istoričara dveju zemalja, uključujući razmenu predstavništava.

„Inicijativu je pokrenuo Nariškin i treba proveriti koliko smo napredovali u realizaciji te inicijative. Ne sme se dopustiti da program obrazovanja pišu agresorske zemlje. To je takođe deo priprema za odbranu zemlje!“, kazao je Jovanović i zaključio da će Srbija i Rusija najveći doprinos u odbrani istorijske istine dati jačanjem strateškog partnerstva

Vladimir Kršljanin je istakao da se istupanjima visokih predstavnika Rusije i Srbije na početku današnjeg skupa, kao i čestitkom Putina Vučiću da 20 oktobar - Dan oslobođenja Beograda zaista postaje zajednički praznik Srbije i Rusije.

- Ogromni su razlozi za to. Deveti maj je praznik celog sveta, a pre svega Evrope koja je oslobođena od fašističke okupacije, ali je 20. oktobar srpsko-ruski praznik koji se verovatno ni sa čim drugim u istoriji ne može porediti. To je verovatno jedan od razloga što ćemo prvi put imati Besmrtni puk i 20. oktobra, a ne samo 9. maja. Pobeda nad fašizmom je najveći konsenzus postignut u istoriji čovečanstva. I naučni i politički faktori cele planete su zauzeli o tome isti stav. Ta pobeda i konsenzus su zasnovani na pobedi Crvene Armije, istorijske Rusije. Zbog te pobede i te snage je stvorena antihitlerovska koalicija koja je omogućila taj istorijski konsenzus. Tu su zajedno sa Sovjetskim Savezom bili SAD i Velika Britanija skoro čitavog Drugog svetskog rata, a pridružile su joj se Francuska i Kina. A Srbija je bila najveći saveznik Crvene Armije u porobljenoj Evropi.

Na osnovu tog konsenzusa je stvoren sistem međunarodnih odnosa i međunarodnog prava koje još branimo, jer je u interesu svih. Osuda fašizma je neupitna, ali se danas u istu ravan može staviti deo zapadne oligarhije koji, iako ne proklamuje fašističku ideologiju, jeste doprineo nastanku fašizma, njegovom očuvanju do danas, i njegovoj zloupotrebi u razbijanju Jugoslavije i u današnjom događajima u Ukrajini.

Perspektiva očuvanja istorijske istine je da tu oligarhiju dovedemo u istu ravan, pošto se suprotstavlja svetskoj većini. Svetsku većinu u otporu oligarhiji danas predvodi Rusija, a Srbija je predvodila devedesetih godina prošlog veka. Ove projekcije moraju da počivaju na čvrstom temelju dostignuća Drugog svetskog rata.

Istorija nam se ponavlja jer učesnici konsenzusa 1945. nisu bili dovoljno iskreni, a danas imamo svetsku većinu koju predvodi Rusija, a ta većina je pred novom fazom stvaranja međunarodnih odnosa utemeljenih na dostignućima Drugog svetskog rata, pobedi nad fašizmom i zaštiti mira, demokratije i razvoja. Rusija i Srbija su imale najveći doprinos u pobedi nad fašizmom i moraju biti saveznici i u odbrani tekovina te pobede.

RUSKA VOJSKA OSLOBODILA NOVOSADOVO: Značajan uspeh na Krasnolimanskom pravcu

Izvor: Fakti.org

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA