Najnovije

Belousov u Minsku: Zapad provocira direktan sukob nuklearnih sila

Sve veća uključenost Zapada u sukob u Ukrajini i želja da se Rusiji nanese maksimalna šteta prete direktnim vojnim sukobom nuklearnih sila, izjavio je ruski ministar odbrane Andrej Belousov, koji se nalazi u radnoj poseti Minsku.

„Rastući angažman zapadnih zemalja u sukobu u Ukrajini stvara globalne rizike. Želja da se Rusiji nanese maksimalna šteta mogla bi da dovede do direktnog vojnog sukoba između nuklearnih sila“, upozorio je ministar na sastanku zajedničkog odbora ministarstava odbrane Belorusije i Rusije u Minsku.

Prema njegovim rečima, državna politika Rusije u oblasti nuklearnog obuzdavanja je prilagođena novoj vojno-političkoj realnosti.

NJena politika predviđa mogućnost upotrebe nuklearnog oružja kao odgovor na agresiju na Belorusiju kao članice Savezne Države Rusije i Belorusije, istakao je on.

Novo oružje

On je saopštio i da Rusija otkriva manjkavosti zaplenjene tehnike NATO-a i koristi je za proizvodnju novog oružja. Napomenuo je da će se na sistematskoj osnovi nastaviti proučavanje te tehnike.

„Otkrivamo njihove slabe tačke i koristimo te karakteristike prilikom pravljenja novog oružja“, rekao je ministar odbrane.
Belousov je naglasio da su rezultati današnjeg sastanka potvrdili kontinuitet pristupa Moskve i Minska formiranju jedinstvenog odbrambenog prostora i osiguravanju vojne bezbednosti Savezne države Rusije i Belorusije.

Plan za osiguravanje vojne bezbednosti

Takođe je saopštio da je plan rada za osiguravanje vojne bezbednosti Savezne države za period od 2025. do 2027. godine odobren na sastanku zajedničkog odbora ministarstava odbrane dve zemlje.
Kako kaže, Moskva i Minsk nastavljaju zajedničku borbenu i mobilizacionu pripremu sa akcentom na iskustvo specijalne vojne operacije.

„Podelićemo sa beloruskim prijateljima napredna dostignuća u sferi protivvazdušne odbrane, upotrebe visokopreciznog oružja, sredstava za elektronsko ratovanje i robotizovanih sistema“, precizirao je Belousov.

Zajedničke strateške vežbe „Zapad“

Pored toga, ministar je naveo da će Moskva i Minsk sledeće godine održati zajedničke strateške vežbe „Zapad 2025“, čiji plan uzima u obzir savremene pretnje bezbednosti Rusije i Belorusije, kao i situaciju koja se razvija u zoni SVO.

„Nameravamo da održavamo visok intenzitet borbene obuke. Kulminacija 2025. godine biće zajednička strateška vežba 'Zapad'. Koncept za obuku vojske uzima u obzir savremene pretnje Rusiji i Belorusiji, a takođe i situaciju u zoni SVO“, rekao je ministar.

On je napomenuo da je posebna pažnja na sastankuposvećena „pripremi za ključni događaj naredne godine – obeležavanje 80. godišnjice pobede nad nacizmom“.

Prethodno je beloruski ministar odbrane Viktor Hrenjin izjavio da Minsk i Moskva produbljuju saradnju u sektoru odbrane radi očuvanja suvereniteta dveju zemalja.

PUČE UKRAJINSKA LINIJA! Sad ruska armija kreće u veliki udarac

Izvor: Sputnik.rs

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA