Najnovije

PUTIN POKAZAO NOVČANICU BRIKS-a: Pogledajte! (FOTO)

U Kazanju danas je nastavljen Samit BRIKS-a, a zemlje učesnice su usvojile završnu deklaraciju. Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je istakao da je planirano da deklaracija bude dostavljena UN kao zajednički dokument. Ruski lider je na samitu pokazao i potencijalnu novu novčanicu jedinstvene valute BRIKS-a.
Lideri BRIKS-a

Lideri BRIKS-a

"Pripremljena je konačna deklaracija koja sadrži opšte ocene stanja u svetu, sumiranje rezultata ruskog predsedavanja BRIKS-om i postavlja smernice za dugoročnu saradnju", izjavio je Putin. 

Ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i predstavnik te zemlje na Samitu Ahmed bin Ali Al Sajeh rekao je da će deklaracija biti važan korak u jačanju saradnje, "uspostavljanjem opšte prihvaćenog okvira za suprotstavljan je budućim izazovima i postizanje naših zajedničkih ciljeva".

Prethodno je Putin predložio da se oformi spisak zemalja-partnera BRIKS-a i da se to unese u završnu deklaraciju Samita, piše RT Balkan.

Govoreći o proširenju BRIKS-a, ruski predsednik je rekao da ne bi bilo ispravno ignorisati izvanredno interesovanje zemalja Globalnog juga i istoka.

Danas su održane dve sednice u uskom i proširenom sastavu, a posle razgovora u proširenom sastavu lideri BRIKS-a su usvojili završni dokument, Kazanjsku deklaraciju

Lideri zemalja učesnica samita BRIKS-a fotografisali su se pre početka sastanka u Kazanju.

Samit BRIKS-a pod motom "Jačanje multilateralizma za pravedan globalni razvoj i bezbednost" počeo je u utorak u Kazanju i trajaće do 24. oktobra.

Danas je u Kazanj stigao i generalni sekretar UN Antonio Gutereš, što je, kako je prokomentarisala portparol MSP-a Marija Zaharova izazvalo histeriju u Kijevu.

Pogledajte novčanicu bloka BRIKS koju je predstavio Putin:

Pročitajte OVDE o borbama kod Izmailovke

Izvor: Pravda / RT Balkan

Bonus video

Molimo Vas da donacijom podržite rad
portala "Pravda" kao i TV produkciju.

Donacije možete uplatiti putem sledećih linkova:

PAŽNJA:
Sistemom za komentarisanje upravlja kompanija Disqas. Stavovi izneseni u komentarima nisu stavovi portala Pravda.

Kolumne

Najnovije vesti - Ratni izveštaji

VREMENSKA prognoza

Najnovije vesti - PRAVDA